Vylitá káva na koberci, čalounění či oblečení. Skvrny vyčistíte pomocí přípravků, které máte doma

 Tipy a inspirace 
19. srpna 2021 15:40 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skvrny od kávy lze vyčistit rychle Depositphotos
Vylitá káva na koberci nebo na sedačce nemusí být žádnou katastrofou, i když se jedná o skvrny, které se těžko odstraňují. Pomocí prostředků, které máme běžně doma, to jde ale docela snadno.

Skvrny od kávy, stejně jako od čaje nebo červeného vína, jsou pro mnohé doslova postrachem. Těžko se odstraňují, protože obsahují taniny, které známe také jako třísloviny. Jde o polymerní fenolové sloučeniny, které se rády zachycují v materiálech, pokud kávu nebo víno vylijeme. Jak je tedy efektivně odstranit?

Čalounění

Politá křesla, sedačky nebo dekorační polštářky vyčistíte snadno pomocí 1/2 lžičky tekutého mýdla smíchaného se 2 šálky studené vody. Čistým hadříkem nebo čistou houbičkou skvrnu vyčistěte. Proces opakujte, dokud skvrna nezmizí, poté ještě místo ještě jednou vyčistěte studenou vodou a vysušte. 

Koberec

Nejprve zkuste vysát hadrem nebo utěrkou co nejvíce kávy z politého místa. Poté smíchejte 1/2 lžičky tekutého mýdla a 1/2 lžičky bílého octa a 2 šálky teplé vody. Čistým hadříkem nebo čistou houbičkou skvrnu vyčistěte. Nanášejte připravenou čisticí směs po troškách, často postižené místo vysušujte suchým hadříkem a vše opakujte, dokud skvrna nezmizí. Nakonec očištěné místo ošetřete studenou vodou a vysušte.

Oblečení a deky

Pokud jste nedopatřením polili kávou sebe nebo třeba deku na gauči, okamžitě polité místo namočte do studené vody. Následně na skvrnu naneste čistič na skvrny, který je pro mnohé již běžným pomocníkem v domácnosti. Pomocí tohoto čističe skvrnu odstraňte. Odborníci doporučují následně oděv nebo deku vyprat v chlóru nebo kyslíku, pokud to samozřejmě materiál dovoluje.

Pokud jste ve vylité kávě měli i mléko, pak využijte stejný postup, ale samotnou skvrnu odstraňte pomocí čističe na skvrny s enzymy. Většina přípravků již enzymy obsahuje, takže pravděpodobnost, že máte doma čistič na skvrny bez enzymů, je malá. Přesto se ujistěte, že tomu tak je. Skvrny byste měli bez problémů odstranit. Dále čtěte: Vyrobte si domácí osvěžovač vzduchu. Je to snadné, levnější a hlavně přírodní.

Zdroj: Good House Keeping.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod