Jak na čistou vanu i bez chemie: Použijte grep, kastilské mýdlo nebo ocet

 Tipy a inspirace 
13. srpna 2021 14:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udržet koupelnu v čistotě bývá někdy nadlidský výkon Pixabay
I když ji pravidelně čistíte, vypadá vaše vana stále mdle a zašle? Než sáhnete po agresivní chemii, zkuste tyto osvědčené domácí recepty.

Koupelna by měl být oázou klidu v našem bytě či domě. Udržet ji v perfektní čistotě ale není zrovna jednoduché. Tato místnost je totiž neustále vystavena vlhkosti i mnoha nejrůznějším bakteriím, a stává se tak mnohdy rájem pro vznik vodního kamene, usazenin i plísně. A obzvláště na to trpí vana. Co skutečně na tyto nečistoty platí?

Vhodné i pro smalt

Na nepoddajné nečistoty trpí především smaltované vany. Zapomeňte však na agresivní prostředky a písky, které by je snadno mohly poškrábat. Na tyto typy van jsou vhodné kyselé čističe. V tomto případě pomůže ocet, ideálně teplý. Naneste si jej na houbičku a vetřete do míst, která jsou znečištěna. Nechejte patnáct minut působit a poté opláchněte teplou vodou. K octu můžete přidat také trochu jedlé sody. A nebo ji použít v další osvědčené kombinaci.

Peroxid vodíku

Jedlá soda vytvoří s peroxidem vodíku opravdu účinný čistič, který si poradí i s odolnými skvrnami ve vaně. Stačí smíchat 1 díl sody a 1 díl peroxidu, nanést na skvrnu, nechat působit 40 minut a poté smýt. Máte-li znečištěnou celou vanu, vytvořte si více roztoku a nalijte jej do láhve s rozprašovačem. Získáte tak opravdu účinný čistič van i umyvadel. Peroxid navíc využijete i při jiných domácích činnostech, o nichž jsme psali zde.

Grepová vůně

Pokud si chcete vaši koupelnu také provonět, vyzkoušejte sílu grepu. Stačí vám jeden větší plod, který rozzříznete, posypete hrubozrnnou solí a doslova jím vydrhněte celou vanu. Sůl postupně doplňujte. Nakonec vanu umyjte. Bude nejenom čistá, ale také krásně provoněná. Navíc tím budete šetrní i k přírodě. 

Kastilské mýdlo

K ekologickým prostředkům patří také kastilské mýdlo. Z něj vytvoříte v kombinaci s jedlou sodou a esenciálních olejů opravdu účinný čistič. Stačí vám hrnek sody, 3 lžíce tekutého kastilského mýdla, 15 kapek citrusového esenciálního oleje a 1 lžíce vody. Vše promíchejte, aby vám vznikla homogenní směs, dejte ji do uzavíratelné nádoby a používejte dle potřeby.

 Zdroj: www.bhg.com, theecohub.ca.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?