Nová barva fasády. Rozhoduje barva oken, střechy i vzhled okolí

 Exterier 
04. srpna 2021 16:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatně zvoleným odstínem můžete design vašeho domu zcela pokazit Depositphotos
Fasáda domu určuje jeho celkový vzhled. A vzhledem k tomu, že jde o hodně velkou investici, je potřeba její výběr opravdu pečlivě zvážit. Co vše vzít v úvahu?

Možná, že i vy při pohledu na váš dům řešíte zásadní otázku, zda není na čase se pustit do nové fasády. Během výběru fasádní barvy musíte řešit nejenom vlastnosti materiálu, ale především barvu. Při jejím výběru je potřeba si uvědomit, že jinak daný odstín vypadá na malém vzorku, jinak v kyblíku a zcela odlišně na velké ploše fasády za denního světla. Při správné volbě fasádní barvy můžete povýšit design domu na mnohem vyšší úroveň, stejně tak jej můžete totálně pokazit. 

Tmavá nebo světlá

V našich končinách je nejtypičtější světlá barva, nebo tlumené odstíny. To však neznamená, že byste se měli vyhýbat tmavým barvám. Jejich nevýhodou je ale fakt, že máte-li dům na jižní straně, poměrně rychle vybledne. Vzhledem k tomu, že tmavé fasády neodráží tolik světla jako bílé, dochází u nich k snadnějšímu přehřívání a velkým teplotním rázům, které negativně ovlivňují životnost fasády. Všem těmto neduhům můžete předejít, zvolíte-li provětrávanou fasádu. 

Fasáda versus okna

Aby celkový dojem z vaše domu byl harmonický, je dobré mít vytvořený jednotný koncept celé budovy. Fasáda jako taková by měla ladit s dalšími prvky domu, s okny nevyjímaje. Zde hodně záleží na tom, zda máte okna dřevěná, nebo plastová. Obecně platí, že k dřevěným oknům nebo plastovým oknům, které mají motiv dřeva, se hodí spíše přírodní odstíny hnědé, okrové či bílé. K tmavým rámům si můžete volit i opravdu kontrastní barvy, například fialovou, nebo různé pastelové odstíny. Bílá okna ladí v podstatě s jakoukoliv barvu, například moderní šedou. Ta se hodí i do interiéru, ale zase ne úplně všude. Jakým místům byste se měli vyhnout jsme psali zde.

Nezapomeňte na střechu

Kromě oken byste se měli zaměřit také na barvu vaší střechy. U tradiční červené střechy buďte opatrní a volte raději světlé a neutrální odstíny hnědé, okrové či bílé, jinak by výsledek mohl vypadat opravdu přeplácaně a nevkusně. U tmavé střechy naopak můžete popustit uzdu vaší fantazii a trochu experimentovat.

Dívejte se okolo sebe

Barva fasády by však měla ladit i s celkovým okolím domu, zvlášť, máte-li plot, terasu nebo zámkovou dlažbu. Například dřevo a pískovec milují přírodní barvy, naopak kámen a beton snesou výraznější barvu, díky které dům vystoupí z jednolité šedi.

Tip na závěr

Při výběru barvy se vždy ujistěte, že je nevybíráte při umělém světle, které dokáže skutečnou barvu výrazně změnit. Barvy vždy vybírejte venku na denním osvětlení, ale ne na přímém slunci. A berte především v potaz fakt, že na malých plochách se syté barvy zdají intenzivnější, než ve skutečnosti jsou. Na velké ploše domu mohou působit světleji, než byste chtěli.

Zdroj: homify.com, clarendon.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47