Jak ochránit zahradu před vodou a bahnem. Máme dobré tipy

 Exterier 
27. července 2021 09:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vydatné deště dokáží zničit celou úrodu Depositphotos
Když je sucho, zahradu více zaléváte. Ale co dělat, když je doslova přemokřeno? I zde existuje řešení.

Zatímco se loňské roky potýkaly především s extrémním suchem, letošní rok je spíše opačný. Často a vydatně prší, což rozhodně rostlinám na zahradě nesvědčí. Vlhko je totiž ideálním prostředkem pro vznik celé řady chorob a plísní. Jak tedy své zahrádce ulevit od přemokření? 

Záchrana zeleniny 

Vydatné deště mohou zničit celou vaši úrodu. Prudké lijáky mohou potlouct drobné ovoce, jako jsou například jahody nebo maliny, vysoká vlhkost zase nesvědčí rajčatům, okurkám nebo dýním. Proto je potřeba rostliny před deštěm chránit. Pěstujete-li zeleninu v nádobách, přeneste ji pod střechu. Před kroupami a prudkým lijákem zase záhony ochráníte pomocí zahrádkářské fólie. A plody, které rostou při zemi, jako jsou cukety nebo dýně, ochráníte před plísněmi tím, že je vypodložíte například cihlou tak, aby se přímo nedotýkaly zeminy. Kolem záhonů můžete také udělat rýčem či lopatou strouhy, kudy odvedete přebytečnou vodu.

Lapači vody

Proti přemíře vody v půdě jsou ideálním pomocníkem keře a stromy, které dokáží vypít poměrně velké množství vody. Samozřejmě čím vzrostlejší jsou, tím lepší. Pokud se deště opakují nebo máte problémy s podzemní vodou, určitě stojí za zvážení vysadit rostliny, které vodu doslova milují, například vrbu. Snadno se pěstuje a za jakoukoliv kapku navíc bude doslova vděčná. Mimo vrbu můžete vysadit také jalovce nebo jasany. 

Co se záplavou 

Asi nejhorší variantou je, pokud vám zahradu zaplaví voda nebo stékající bahno z polí či silnic. Pokud víte, že taková situace může nastat, dobře se na ni připravte a nachystejte si pytle s pískem, které vám poslouží jako překážka pro vodu. S bahnem je to však horší. Může být totiž kontaminované. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než se s vaší úrodou rozloučit. Bahno odvezte a poškozené rostliny vyhoďte. Na prázdná místa můžete vysít rostliny určené k zelenému hnojení, které pomohou k obnově půdy. O jaké rostliny jde, jsme psali zde. A zachránit lze i trávník. Bahno nechejte proschnout a největší nánosy odvezte. Zbytek rozhrňte hraběmi a pomocí vertikutátoru zapracujte do travního drnu.

Zdroj: gardeningknowhow.com, waltons.co.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47