Nedovolte vosám, aby vás v domácnosti či na zahradě obtěžovaly. Zbavte se jich jednoduchými způsoby

 Tipy a inspirace 
15. července 2021 09:02 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bodnutí od vos bolí, proto je dobré jejich náletům předejít  Pexels
Stává se vám často, že si užíváte chvilku klidu na terase, ale najednou k vám přiletí vosa? Mnoho lidí v takovou chvíli zareaguje impulzivně. Začnou se ohánět a popadnou předmět, kterým se vosu snaží zabít. Tato taktika nebývá vždy úspěšná. Inspirujte se osvědčenými tipy, jak se vos jednoduše a bez velké námahy zbavit.

Léto má většina lidí nejraději. Ve volném čase se mohou koupat, grilovat nebo opalovat. Vše vypadá dokonale, ale pohodu vám může narušit otravný hmyz. Nebezpečí představují především vosy, jejichž bodnutí rozhodně není příjemné. Jedné se dnes zbavíte a zítra přiletí další dvě. Naštěstí existují způsoby, jak se jich zbavit. Zároveň můžete i preventivně podniknout několik kroků, aby se k vám již nevracely.

Odkliďte veškeré jídlo a vyneste odpadky do popelnice

Předtím, než začnete likvidovat vosy, odkliďte vše, čím byste je mohli znovu přilákat. Nejvíce je totiž láká jídlo. Pokud grilujete, ukliďte veškeré potraviny hned poté, co všichni dojedí poslední sousto. Vyhoďte i veškeré zbytky, které máte vevnitř.

Nezapomeňte odklidit odpadky z koše. Jídlo, které hodláte ještě jíst, přikryjte či schovejte. Vosy také přitahují sladké nápoje. Nezapomínejte potraviny a pití uklízet průběžně, jinak nemá moc velký smysl nastražit na hmyz pasti, protože se začnou objevovat další vosy.  

Nastražte na vosy past

Pokud se vos nemůžete zbavit ani v případě, že jste uklidili veškeré potraviny, nastražte na ně past. Nachystejte si použité skleněné láhve, do kterých nalijte směs vody a cukru. S cukrem příliš nešetřete. Použít však můžete i PET láhve. Vosy do nich vletí a většina z nich uvnitř uhyne. Pasti zavěste na místa, kde vás vosy nejčastěji obtěžují. Rozmístěte jich hned několik, abyste zvýšili šance, že hmyz do láhví opravdu vletí.

Vosy odpudí mátový olej

Mátový olej funguje jako přírodní repelent na vosy. Smíchejte několik kapek esenciálního mátového oleje s trochou vody. Zředěný olej přelijte do rozprašovače, protřepejte a nastříkejte na místa, kde se vosy nejvíce vyskytují.

Dále můžete do směsi namočit několik vatových tamponů a rozmístit je v domě, na terase a na balkoně. Vůně otravný hmyz odpudí. Kromě máty také nesnášejí vůni hřebíčku, citronové trávy a pelargonií. Letní dny vám také mohou znepříjemnit otravné octomilky. Přečtěte si, jak je vyhubit.

Zdroj info: www.idealhome.co.uk, www.thespruce.com, www.huffingtonpost.co.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod