Nápady, jak vybavit dětský pokoj malému školákovi předtím, než začne nový školní rok

 Interier 
28. července 2021 10:01 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
V dětském pokoji by neměl chybět psací stůl a pohodlná židle Depositphotos
Prázdniny rychle utečou a brzy začne nový školní rok. Každý školák potřebuje praktické a zároveň příjemné prostředí, kde se bude moci soustředit na své vzdělávání. Pokud vaše dítě již pokoj má, můžete jej částečně obměnit a přizpůsobit vývoji dítěte. Inspirujte se několika nápady, jak školákovi zařídit pokoj.

Pokoj bude sloužit vašemu dítěti k samostatnému plnění domácích úkolů a učení se několik let. Většina dochodí povinnou školní docházku a následně se vydá na několik dalších let na učňovský či maturitní obor. Během té doby bude růst a vyvíjet se. Proto je potřeba dětský pokoj čas od času renovovat.

V letošním roce se připravte na to, že může několik týdnů či měsíců opět probíhat distanční výuka a vaše dítě se bude učit doma. Nemusíte se stresovat tím, že svému dítěti nevybavíte pokoj dokonale, důležité je, aby se v něm cítilo dobře a mělo alespoň základní vybavení, které využije při učení i odpočinku.

Psací stůl a židle

Každý školák potřebuje psací stůl s židlí. Pokud nechcete kupovat nový nábytek každý druhý rok, nezdráhejte se do něj investovat více financí. V případě, že je vaše dítě malé a do školy bude chodit ještě mnoho let, můžete mu pořídit výškově nastavitelný stůl. Zároveň by v jeho blízkém okolí měl být nábytek s několika šuplíky a poličkami, kam si bude schovávat své školní potřeby.

Židli také vybírejte pečlivě. Měla by mít ideálně ergonomicky tvarovaný sedák a být polohovatelná. Dítě musí sedět rovně a mít ruce položené na stole v pravém úhlu. Chodidla by se měla celá dotýkat podlahy. Dítě se vyvíjí a nemělo by se u učení zbytečně hrbit.

Nezapomeňte na organizéry a dekorace

Dětský pokoj by měl být organizovaný, aby dítě vědělo, kam všechny věci patří. Pomohou mu s tím různé organizéry na tužky, fixy a pastelky. Do zásuvek můžete pořídit několik rozdělovačů. Hodit se také budou praktické krabice, které lze zasunout pod postel a budete mít úložný prostor navíc.

Do dětského pokoje se hodí i různé dekorace, které dotvoří příjemnou atmosféru a dítě se v něm bude cítit dobře. Nemusíte všechny kupovat, některé si může vyrobit i samo. Atmosféru můžete změnit v celém bytě, aniž byste jej museli rekonstruovat. Naučte se triky, které bytoví designéři rádi používají.

Prostor na hraní

Dětský pokoj by neměl být jen místem, kde se bude školák učit. Měl by být i prostorem, kde si bude hrát. Musíte jej však oddělit. Pokud byste smíchali pracovní a prostor na hraní dohromady, dítě by se plně nedokázalo soustředit na školu a mělo by nutkání si jít s něčím hrát. Prostory můžete rozdělit menší knihovnou nebo komodou na oblečení. Děti by se měly naučit, že pokud přišel čas k učení, není možné si hrát. Odměnou jim bude volný čas na hraní.

Zvažte pořízení elektroniky

Staršímu dítěti můžete pořídit notebook nebo tablet. Pokud ještě nemá svůj vlastní, přemýšlejte o tom, zda mu jej nekoupit, protože k distanční výuce se nesmírně hodí. Navíc čím bude starší, tím více bude používat k učení počítač, kde si bude hledat informace, psát slohové práce nebo zápisky. Bude však nutné, abyste dítěti jasně vymezili čas na učení a hry na počítači.

Zdroj: theschoolrun.com, nytimes.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve