Pořiďte si aromalampu. Je to nejenom krásný doplněk, ale i lék

 Interier 
02. prosince 2019 11:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aromaterapii používali k léčebným účelům už ve starověku Depositphotos
Pokud jste nachlazení nebo máte problém s usínáním, vsaďte na aromaterapii. Taková aromalampa nebo difuzér se navíc mohou stát krásným doplňkem vaší domácnosti.

Úcinky éterických olejů znali už ve starověku, kdy se pomocí vůně z éterických olejů léčily neduhy těla i duše. Důkazem toho, že to opravdu funguje, je oblíbenost aromaterapie dodnes. Nicméně i u éterických olejů je potřeba si dobře vybírat. Poradíme vám, na co se zaměřit. 

Jak na aromalampu

Pokud si pořizujete aromalampu, vybírejte takovou, která má širokou misku na vodu. Jenom díky tomu nebudete muset často dolévat vodu a hlavně se vám nebude špatně poměřovat množství oleje ve vodě. Obvykle totiž stačí dát do misky 4 - 8 kapek. Důležité také je, abyste do misky nalévali teplou vodu, nikoliv studenou. V teplé vodě se totiž bude olej mnohem lépe odpařovat. Ale její teplota by neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia, jinak by se mohly zničit léčivé účinky oleje. 

Lepší než prášky

Při výběru éterického oleje se nezaměřujte jenom na jeho vůni, ale především na jeho účinek. Každý totiž umí trochu něco jiného. Například na bolest hlavy je ideální, pokud budete vybírat éterické oleje kardamom, mateřídouška, levandule. Proti nespavosti vám pomůže olej, v němž je obsažen kopr, levandule, meduňka. Úlevu od nachlazení přinese eukalyptus, borovice, zázvor, citron. A překonat stres v práci vám pomůže vanilka či bazalka. Pokud si přejete pouze vydezinfikovat a osvěžit vzduch, sáhněte po oleji z myrty, čajovníku, šalvěje a jehličnanů.

Jak to funguje

Možná si říkáte, jak může vůně ovlivňovat naše zdraví. Je to jednoduché. Éterické oleje uvolňují při odpařování zdraví prospěšné molekuly. Ty se vdechnutím dostanou do průdušek, dále putují krevním oběhem, lymfou až do tkání a do hladkého svalstva. Zároveň v těle spouštějí tvorbu endorfinu a adrenalinu.

Vhodné i pro těhotné a miminka

Účinky aromaterapie se rozhodně nemusejí bát ani nastávající maminky. Vždyť i v některých porodnicích se používají různé vonné oleje, které se mamince přidávají do koupelí, aromalamp, nebo se jimi potírají různé části těla, aby se rodička uvolnila a cítila se co možné nejlépe. K oblíbeným vůní patří například grep a pomeranč či jasmín. Rozmarýn zase pomáhá rozběhnout dlouhotrvající porod. A olej z růží dokáže pro změnu uklidnit i malého novorozence. 

Pozor na vosky

Trendem posledních let se staly vonné vosky do aromalamp. Nicméně při jejich koupi se velmi pečlivě zaměřte na jejich složení. Většina z nich totiž bývá vyrobena ze syntetických příměsí, které místo toho, aby pomohly, spíše ještě škodí. Proto si vybírejte opravdu jednom ty přírodní. A to samé platí i o vonných svíčkách. Jak poznat opravdu ty škodlivé, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008