Pokud chcete pěstovat vlastní avokádo, v lednu je ideální doba začít

 Interier 
01. ledna 2020 13:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Avokádo je plod hruškovce přelahodného Depositphotos
Přemýšlíte, jak byste nejlépe začali Nový rok? Co si tak zasadit avokádo. Právě po novém roce je ideální doba.

Avokádo je plod stromu, který se česky jmenuje hruškovec přelahodný. Pokud si jej koupíte a rozkrojíte, uvnitř najdete jednu velkou pecku. Pokud si ji prakticky ihned zasadíte, můžete si doma vypěstovat vlastní pokojovku, která vám ozdobí interiér. Jak na to?

Vysaďte po novém roce

Některé rostliny potřebují pro svou klíčivost a růst ideální předjaří. Avokádu je to prakticky jedno. Nicméně, lepší na klíčení je doba v lednu, kdy pomalu přibývá světla. Rostlina si z počátku bude brát zásobní látky z pecky. Jakmile ale začne růst, musí si je tvořit sama pomocí fotosyntézy. Té napomáhá dostatek světla. Takže pokud pecku zasadíte v lednu, na jaře bude mít rostlina dostatek zdrojů světla.

Klasicky nebo hydroponicky

Semeno avokáda můžete pěstovat dvojím způsobem. Buď jej přímo vložit do vlhkého substrátu špičkou nahoru, nechejte ho z jedné třetiny až poloviny vyčnívat. Substrát nesmí po celou dobu klíčení vyschnout. Nebo jej pěstovat hydroponicky. Pecka by neměla být ponořena celá, ale jen z poloviny, špička by měla  směřovat vzhůru a pod ní by mělo zůstat dostatek prostoru pro kořínky. Toho dosáhnete tak, že do ní ze dvou až čtyř protilehlých stran v první třetině zasunete kousky ostrých špejlí nebo párátka. Poté je opřete o okraj nádoby a vodu doplníte tak, aby sahala přibližně do půlky pecky.

Hodně vlhkosti

To, co rostlina dále potřebuje, ja vzdušná vlhkost. Tu můžete během zimy zvýšit  postřikovačem. To se bude hodit v době zimy, kdy většina interiérů bojuje spíše se suchým vzduchem. Na jaře, kdy máte již mnohem častěji otevřené okna, zvlhčování nebude tolik potřeba.  

Pozor na otravu

Pokud máte domácí mazlíčky, buďte opatrní. Listy, slupky i pecky plodů avokáda jsou totiž jedovaté. Vašim zvířecím kamarádům by pozření části rostliny mohlo způsobit zdravotní potíže. A pro papoušky a kanárky je avokádo dokonce velmi jedovaté - po jeho požití většinou velmi rychle uhynou.

Plody nečekejte

Jestli si myslíte, že byste se v budoucnosti mohli dočkat vlastních plodů, jako je tomu například u mandarinky nebo citroníku, jste na omylu. I když se na rostlině objevují  květy samčí i samičí, většinou rozkvétají odděleně a většina květů odkvete bez opylení. Proto je nutné, v případě plodů, pěstovat aspoň dvě rostliny. Nicméně rostlina může dorůst poměrně velkých rozměrů, navíc přes zimu je nutné ji mít v interiéru. Takže avokádo vám udělá parádu stejnou jako třeba fíkus či jiné zelené pokojové rostliny. I tak určitě stojí jeho pěstování za to. A pokud toužíte po plodech, zkuste vsadit na citroník nebo mandarinku. Jak je pěstovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve