Do domácností přichází ovládání hlasem, umělá inteligence a virtuální realita

 Technika 
07. ledna 2020 07:15 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Budoucnost bydlení ovládnou technologie Depositphotos
V současné době se v bytech a domech stále více prosazují technologie, které lidem umožňují řídit svou domácnost vzdáleně přes tablety či chytré telefony. Mohou si dopředu nastavit vytápění v místnostech, aby se z práce vrátili do vyhřátého domu, nebo v noci na dálku zhasnout světla v domě bez nutnosti obcházet všechny místnosti.

To ale není zdaleka všechno. V budoucnu technologie zřejmě ovládnou naše domácnosti kompletně. V nejbližších letech lze očekávat nástup technologií chytrých spotřebičů, které bude možné napojit na systém chytré domácnosti.

Ovládání chytrých technologií hlasem

Na významu do budoucna bude nabývat i ovládání chytrých technologií hlasem. Systém chytré domácnosti by tak v budoucnu mohl z hlasu poznat i emoční rozpoložení uživatele a podle toho automaticky nastavit například úroveň osvětlení nebo zapnout relaxační hudbu. Velké naděje jsou vkládány též do vývoje umělé inteligence, která by umožnila aplikacím chytré domácnosti učit se podle preferencí obyvatel domu, čímž by se ještě více zautomatizovaly.

Budoucnost virtuální reality

Ve vzdálenější budoucnosti, zhruba kolem roku 2050, pak může chytrým domácnostem dokonce vládnout virtuální realita. Tu umožní kontaktní čočky. Virtuální realita díky nim umožní během okamžiku změnit například barvu stěn nebo styl bytových dekorací, a to dle preferencí každého jedince, takže každá osoba bude moci interiér vidět jinak.

Dámy se zase budou moci spolehnout na nového pomocníka v podobě chytrého zrcadla, které ukáže, jak jim pasuje zvolený oděv, a to bez toho, aby si ho vůbec musely obléci. Odborníci zároveň zmiňují i chytré textilie, kupříkladu potahy postelí a gaučů, různé přehozy nebo peřiny se schopností změnit svou barvu, vzory či texturu. Dále čtěte: Zařiďte si byt ve skandinávském stylu. Budete blíže přírodě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod