Nevěřte mýtům, podlahové topení lze kombinovat i s parketami a klidně vyhřeje celý dům

 Technika 
08. května 2021 16:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Teplo od noh je velmi příjemné Depositphotos
Přesto, že podlahové topení už dávno není jen výsadou bohatých, stále kolem tohoto systému vytápění koluje hodně mýtů, kterým mnozí lidé věří. Možná i vás některé fámy zbytečně odradily od jeho pořízení.

Podlahové topení je ekologický a hospodárný systém vytápění. Pokud vám někdo tvrdí opak, pravděpodobně je to jen z nedostatku informací. Existuje mnoho mylných představ o tom, co to je podlahové vytápění a jak funguje. Podíváme se na osm nejčastějších dezinformací, které se mezi lidmi o podlahovém topení stále šíří.

1. mýtus: Podlahové vytápění je mnohem dražší než radiátory

Je pravda, že cena za instalaci podlahového vytápění je o přibližně 30 % vyšší než u tradičních radiátorů. Podlahové vytápění je však investice, která se dlouhodobě vyplatí. Vzhledem k tomu, že systém je energeticky účinnější a vyžaduje nižší údržbu, uživatelé zjistí, že jejich účty za energii a celkové náklady na systém jsou mnohem nižší než v případě tradičních radiátorů.

2. mýtus: Dům s podlahovým vytápěním se nikdy nevyhřeje

I když podlahové vytápění nevyvíjí tolik tepla jako běžný radiátor, generuje dostatek tepla pro vytvoření komfortního prostředí. Systém pracuje s rovnoměrným rozložením tepla po celém povrchu podlahy, takže pokojová teplota může dosáhnout až 25 °C. Majitelé domů mohou dokonce nastavit termostat na teplotu o několik stupňů nižší a spolehnout se na to, že nepřijdou o žádné teplo.

3. mýtus: Podlahové vytápění je technicky elektrické vytápění

Elektrické podlahové vytápění je napájeno elektřinou, ale hydraulický systém pracuje s horkou vodou a centrálním vytápěním. K dispozici je také možnost připojení podlahového systému k tepelnému čerpadlu. Přestože tepelné čerpadlo vyžaduje trochu elektřiny, spoléhá se také na obnovitelnou energii. Vzhledem k tomu, že podlahové vytápění pracuje při konstantní nízké teplotě, volba doplnění tepelného čerpadla k vašemu systému je ideální volbou.

4. mýtus: U podlahového vytápění trvá déle, než se dům zahřeje

Elektrické podlahové vytápění funguje téměř stejně rychle jako radiátory, hydraulické systémy však reagují trochu pomaleji. To však neznamená, že musíte trpět chladnými teplotami. Je důležité porozumět způsobu, jakým můžete nastavit systém tak, aby nejlépe vyhovoval vašemu životnímu stylu a udržoval váš interiér na komfortní teplotě. Pokud například používáte hydraulický systém, můžete změnit nastavení tak, abyste zajistili, že pokojová teplota během noci poklesne pouze o tři stupně Celsia.

5. mýtus: Podlahové vytápění lze instalovat pouze do podlahy

Možná to někoho překvapí, ale ve skutečnosti můžete instalovat podlahové vytápění i mimo podlahu. Lze jej nainstalovat také do stěn nebo stropů, což umožní vytápět místnosti ještě rychleji.

6. mýtus: Z podlahového vytápění natékají nohy

V prvotních dobách zavádění podlahového vytápění mohla teplota místnosti vzrůst na více než 35 °C a v tom případě mohly nohy v dané místnosti otékat. U dnešních systémů však již k těmto situacím nedochází, zvláště je-li váš dům dobře izolovaný. Kombinace podlahového vytápění s tepelným čerpadlem ve skutečnosti umožňuje, aby systém zajišťoval i chlazení, což je přínosné v horkých letních měsících.

7. mýtus: Podlahové vytápění je nezdravé

Podlahové topení zabraňuje cirkulaci prachových částic, které mohou vyvolávat alergie nebo nemoci. Majitelé domů mohou také těžit z nižší vlhkosti a zdravějšího prostředí bez roztočů a plísní, což obzvláště prospívá osobám, které mají alergie nebo problémy s dýcháním. O vlivu podlahového topení na naše zdraví jsme více psali zde.

8. mýtus: Podlahové vytápění nelze kombinovat s parketami

Pokud vezmete v úvahu některé faktory, můžete snadno kombinovat podlahové vytápění a parkety. Pokud máte stabilní dřevo, které je odolné vůči vlhkosti, a vícevrstvé provedení s parketami širokými až 15 cm, můžete být bez starosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod