Ucpané a zapáchající odpady. Jak vyřešit tento problém rychle a bez instalatéra

 Tipy a inspirace 
02. května 2021 10:55 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co dělat, když se vám ucpe sifón Depositphotos
Zapáchající nebo ucpaný odpad není nic příjemného. Než se ale vydáte do obchodu pro takzvaného krtka, vyzkoušejte těchto pár triků, jak zatočit s ucpaným odpadem bez chemie.

Možná totiž nevíte, že pokud budete například do sifónu často přidávat chemické prostředky, může ho to značně poškodit.

Prevence je základ

Prevence je základ všeho. Abyste nemuseli řešit ucpané a zapáchající odpady, musíte dodržovat několik rad. Co se týká koupelny, zde dochází často k ucpání odpadu zejména vlasy. Abyste tomuto zabránili, kupte si v drogerii nebo v železářství obyčejné sítko do sifónů, a poté z něj vlasy pravidelně odstraňujte. Sítko také čas od času umyjte mýdlem.

Odpady v kuchyních jsou nejčastěji ucpané kvůli zbytkům jídla a nánosům tuku. Právě na něj se postupně v sifónu přilepují ostatní kousky jídla, takže se za nějakou dobu ucpe. Také tady pomůže instalace sítka a už nikdy do odpadu nevylévejte tuk.

Na ucpaný odpad nejprve mechanicky

Co je tím myšleno? Pokud máte ucpaný odpad, tak v prvé řadě sáhněte po klasickém gumovém zvonu. Několikrát na odpadu zapumpujte a usazeniny by měly povolit. Pokud toto nepomůže, zkuste si koupit v hobby marketu speciální kanalizační spirálu či kanalizační pero, kterým opatrně protáhněte sifón. Pokud ani to nezabere, můžete v krajním případě rozmontovat sifón nebo vyzkoušet jeden z níže popsaných triků.

Jedlá soda či prášek do pečiva na zapáchající i ucpané odpady

Jedlá soda má stejně jako prášek do pečiva v domácnosti celou škálu využití. A ucpané a zapáchající sifóny nejsou výjimkou. Jak na to? Nasypte 1 až 2 sáčky prášku do pečiva (nebo stejné množství jedlé sody) do sifónu, přilijte 200 ml octa a po chvíli zalijte vroucí vodou. Proces opakujte ještě jednou.

Můžete také nechat jedlou sodu a ocet v sifónu působit zhruba 15 minut, a až poté vše zalít horkou vodou. Do sifónu nakonec nasypte sůl a zalijte zbytkem horké vody. Slouží to k neutralizaci zápachů a dezinfekci.

Kdy je na místě zavolat odborníka

Pokud žádná z výše uvedených rad na ucpaný či zapáchající sifón nepomohla, je potřeba vyzkoušet buď chemické přípravky, anebo rovnou zavolat odborníka. Dále čtěte: Žluté skvrny od potu či deodorantu dokáží oblečení zničit. Díky pár tipům se jich zbavíte snadno

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod