Čas na trampolínu. Pozor na nekvalitní konstrukce

 Exterier 
20. dubna 2021 16:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na trampolínách mohou děti řádit od jara do podzimu Pixabay
Trampolíny jsou úžasnou zábavou nejenom pro děti, ale také pro dospělé. Pokud máte v plánu si letos nějakou pořídit, poradíme vám, na co se při jejím výběru zaměřit.

Skákání je činnost, která má pozitivní vliv na fyzickou aktivitu, okysličení svalstva a jeho posílení. Navíc je to skvělé cvičení na posílení a uvolnění páteře. Je tedy obzvláště vhodné pro ty, kteří tráví celý den u počítače, tedy i děti. Proto, máte-li možnost,  neváhejte a dopřejte jim atrakci, která je hned tak neomrzí. Vzhledem k tomu, že nabídka trampolín je široká, je potřeba se zaměřit nejenom na cenu, ale především na kvalitu a bezpečnost. 

Zaostřeno na konstrukci

Při výběru trampolíny se zaměřte v první řadě na konstrukci trampolíny. Ta by měla být z kvalitních ocelových trubek. Trubky by měly být galvanizované či ošetřené práškovou barvou, protože jenom tak odolají korozi a nabídnou delší životnost. U levných trampolín se totiž často můžete setkat s tím, že konstrukce je vyrobena z odpadních materiálů, což se pochopitelně negativně podepíše i na výdrži trampolíny. Takže pozor na to.

Nohy do W

Zadívejte se také na tvar nohou trampolíny. Ty by měly být ideálně do W než U. Je tak více stabilní. Kromě tvaru se také zaměřte na sváry. Pokud nejsou kvalitně provedené, může trampolína prasknout, a tím pádem zde hrozí nebezpečí zranění. 

Počty pružin i poutek

Nejčastěji rozšířeným druhem trampolín jsou pružinové. Chcete-li, aby vám dlouho a zdárně sloužila, všímejte si počtu pružin a kvality poutek. Trampolíny, které budou určeny právě dětem, by měly být méně tuhé a vybavené natolik měkkými pružinami, aby s nimi mohly manipulovat právě i děti.

Kotvení

Důležitým bezpečnostním prvkem každé trampolíny jsou kotvicí šrouby. Jejich délka by měla činit alespoň 40 cm. Šrouby se jednak starají o stabilitu samotné trampolíny, ale také ji spolehlivě ukotvují na svém místě. Stejně tak vám při větším větru nebo bouři zajistí, aby se vám trampolína neocitla třeba u sousedů nebo na silnici. 

Velikost vs. nosnost

Velikost trampolíny vždy vybírejte podle dispozic vaší zahrady. Co se týká nosnosti, ta se vždy odvíjí od velikosti. Běžná nostnost se pohybuje kolem 180 kg, u větších modelů to však může být až 220 kg. Udanou nosnost určitě nepřekračujte, protože byste takto zbytečně přetěžovali trampolínu, což by v důsledku mělo vliv na její životnost. Zároveň tím ohrožujete všechny, kteří se na trampolíně pohybují.

Ochranná síť

V žádném případě neberte trampolínu bez ochranné sítě. Ta je u venkovních modelů doslova nezbytností. Zejména dětem to brání v tom, aby se dostaly do kontaktu s pružinami nebo nosnými tyčemi, především se tak ale minimalizuje riziko vypadnutí z trampolíny. Kromě trampolín jsou mezi dětmi oblíbené i houpací sítě. I zde je potřeba při výběru hledět na pár důležitých faktorů, o nichž jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve