Venkovní sprcha nemusí být jen praktická. Může být ozdobou zahrady

 Exterier 
31. května 2019 15:36 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Sprchy na zahradách nemusejí přinést jen osvěžení Shutterstock
Zahradní sprchy se v českých zahradách objevují čím dál častěji. A to nejen tam, kde jsou zároveň i bazény. Venkovní sprcha si zkrátka získává více a více příznivců. Pokud máte estetické cítění, můžete ji povýšit na designový skvost, který bude doslova klenotem vaší zahrady.

Zahradní sprchu jde už za pár tisícovek koupit v každém hobby marketu. Možná se ale nespokojíte jen s nějakou běžnou sprchou. Proto vám přinášíme inspiraci, jak z obyčejné sprchy vytvořit ozdobu zahrady.

Funkce sprchy

Zahradní sprcha může plnit hned několik funkcí. Často si ji například pořizují majitelé bazénů. Osprchováním totiž minimalizují nečistoty, které člověk může do bazénu zanést. Osprchováním se také před vstupem do bazénu lépe aklimatizují na chladnější vodu. Hodí se ale i na malou zahrádku, kam se bazén nevejede. V parném létě totiž i krátké osprchování příjemně osvěží. Někdo si zahradní sprchu pořizuje také na chatu či chalupu, kde mu přes léto plnohodnotně nahradí interiérovou koupelnu. A v neposlední řadě pomůže sprcha v horkých dnech ochladit vzduch a člověku se pak lépe dýchá.

Dbejte na estetickou stránku

V případě zahradní sprchy je dobré věnovat pozornost nejen technickým parametrům, ale i vzhledu. Byla by škoda, kdyby na krásné a upravené zahradě doslova bila do očí nějaká nevzhledná sprcha, která do daného exteriéru absolutně po estetické stránce nezapadá.

U podobných vysokých kousků je vždy trochu oříšek vymyslet, kam je dát, aby působily harmonicky. Stačí ale dobrý nápad a sprcha se stane ozdobou zahrady. A klidně celoročně. K zahradním sprchám lze totiž dnes už pořídit i speciální nezámrzný systém pro využití venku až do teploty -30 °C. V posledních letech jsou hodně v oblibě také solární sprchy, o kterých jsme více psali zde.

Staré trubky

Sprchu ve vintage stylu lze vytvořit například ze starých vodovodních trubek, které disponují výraznými koleny. V dnešní době je v módě měnit staré rozvody vody za plastové nebo měděné, ale staré trubky lze ještě využít. Třeba právě na zahradní trubku. Když je natřete do černé barvy, pořídíte zajímavou růžici a pěkný mosazný kohoutek, získáte opravdu stylový doplněk do vaší zahrady. Tento typ sprchy je navíc velmi univerzální - hodí se do moderních i venkovských zahrad.

Kmen stromu

Pokud milujete dřevo a přírodní vzhled zahrady, může vás nadchnout nápad zabudovat zahradní sprchu do kmene stromu. A je jedno, zda zvolíte rovný kus dřeva nebo různě zakřivený. Každý má cosi do sebe. I když se na první pohled zdá nemožné vytvořit uvnitř kmene otvor pro přívodní trubku, není to tak složité. Kmen stačí rozříznout na dvě půlky, uvnitř vydlabat prostor pro trubku a pak obě půlky k sobě přilepit kvalitním lepidlem. Případné mezery lze zamaskovat tmelem smíchaným s pilinami.

Bambus

Máte-li zahradu v asijském duchu, skvěle k vám zapadne sprcha z bambusu. Stačí sehnat bambusový kmen potřebného průměru. Někomu bude vyhovovat užší, někdo si dá práci sehnat pořádný masivní kus bambusu. Na rozdíl od tvrdého dřeva v tomto případě nebude nutné nic řezat a pak slepovat. Vnitřek bambusu hravě prorazíte třeba tvrdou trubkou.

Železo

V posledních letech je v módě také neošetřené rezavé železo. Některé designové domy mají například místo fasády rezavé plechy. A v tomto duchu je možné vytvořit i zahradní sprchu. Pokud máte k dispozici svařovací techniku a dostatek železa, můžete si vytvořit například železnou bránu, která vám prostřednictvím dírek vytvoří doslova vodní stěnu, jak můžete vidět v naší fotogalerii pod článkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod