Co se vyplatí vědět, když chcete udržet zahradní nábytek v dobré kondici

 Exterier 
30. května 2019 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý druh nábytku potřebuje jiný druh péče Shutterstock
Plastový, kovový nebo dřevěný. Ať už je váš zahradní nábytek z jakéhokoliv materiálu, je potřeba se o něj starat. Jak správně čistit jednotlivé druhy materiálů? Poradíme vám.

Každá zahrada nebo terasa se bez nějakého posezení prostě neobejde. V dnešní době není až tak těžké si vybrat ten pravý a nejvhodnější nábytek na venkovní posezení. Jeho nákupem to však nekončí. Aby vám dobře sloužil i několik let, je potřeba o něj pravidelně pečovat.

Na plast jemně

Nejméně práce je s plastem. Jde o moderní a v dnešní době i kvalitní materiál, který je pevný, odolný a snadný na údržbu. Ovšem zapomeňte na abrazivní prostředky. I plast ale potřebuje jemné zacházení. Protože jakmile jej poškrábete čistícím práškem, vytvoří na něm mikroškrábance, ve kterých se budou nečistoty snadněji usazovat a nábytek se bude špinit mnohem rychleji.

Proto vybírejte prostředky, které jsou určeny právě na čištění plastu. Stačí je nanést, chvíli počkat a poté otřít. Nebo si vytvořte jednoduchý domácí čistič. Smíchejte 4 lžíce sody v litru vody, nábytek roztokem omyjte. Chcete-li nábytku dopřát vyšší stupeň ošetření, aplikujte nano ochranu na exteriérové plasty. Tato impregnace působí vodoodpudivě, obsahuje UV inhibitory, které chrání barvy před vyblednutím a odpuzuje soli i špínu.

Nezničitelný kov

Také kovový nábytek vydrží prakticky vše, ale i on potřebuje pravidelnou údržbu. Na začátku sezony jej omyjte kartáčem nebo vysokotlakým čističem a pak jej pořádně zkontrolujte, zda se někde neodloupává barva a neobjevuje se rez. Pokud objevíte i sebemenší poškození, nečekejte a pusťte se do opravy. Místo očistěte drátěným kartáčem a poté hrubým brusným papírem nebo zkuste některou z vychytávek, o níž jsme psali zde. Pak omyjte vodou se saponátem. Nakonec použijte přípravek určený přímo na rez.

Dřevo hýčkejte

Nejvíce náročný na údržbu je samozřejmě dřevo. Na druhou stranu právě dřevěný nábytek vypadá na terase či zahradě nejlépe. Ošetření takového nábytku se provádí olejem nebo lazurou. Výhodou olejů je, že nevyžadují před ošetřením povrchu předchozí úpravy základu, což je zase u lazury velmi důležité. Pokud máte nábytek v dobré kondici a potřebuje jenom osvěžit, můžete použít čistič dřeva na bázi alkoholu a oleje, který odstraňuje nečistoty, chrání a osvěžuje. Stačí ho jen nastříkat na nábytek, nechat chvíli působit a setřít savým hadrem. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47