Kompostér se hodí na každou zahradu. Vyrobit ho zvládnete za pouhé dvě hodiny

 Exterier 
31. března 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kompost ocení každý zahrádkář Depositphotos
Každý zahrádkář ocení kompost, ideálně vlastní. Kompostovací nádobu můžete koupit v obchodě, ale klidně ji vyrobíte i sami. Postačí vám k tomu trochu dřeva a asi dvě hodiny času.

Pokud jste alespoň trochu šikovní, bude pro vás postavení kompostu doslova hračkou. Než se ale pustíte do práce, najděte pro kompost vhodné místo. Nemělo by být vlhké a také by na něj nemělo moc svítit slunce. K zastínění můžete využít i keř nebo strom. Myslete i na budoucnost a raději zvolte takové místo, na kterém budete moci kompost případně i rozšířit. Mějte na paměti, že kompost by měl mít minimální objem 1 m³.

Co budete potřebovat

  • 6 hranolů, které budou tvořit kostru (4 delší a 2 kratší)
  • prkna na stěny
  • vruty nebo hřebíky
  • pevnou šňůru z umělého vlákna
  • metr, tužku, aku šroubovák či kladivo a další nářadí

Nařezat a zatlouct

V první fázi si pečlivě rozměřte požadované rozestupy a do země pomocí kladiva zatlučte čtyři delší hranoly. Aby zatlučená část hranolů po pár letech nezetlela, dopředu konce, které půjdou do země, naimpregnujte. Použít můžete také speciální zarážecí patky, odpadnou vám tak starosti s uhnívajícím dřevem.

Když stojí hranoly na svých místech, vemte do ruky kladivo či aku šroubovák a hřebíky nebo vruty a na třech stranách připevněte na hranoly prkna. Vytvoříte tak zadní a boční stěny. Snažte se mezi prkny zachovat vždy stejný rozestup. Prkna by zároveň neměla přes hranoly přečnívat. Mezery mezi prkny jsou důležité kvůli provzdušnění kompostu.

Praktická dvířka

Nyní vám zbývá vytvořit přední stěnu, která se bude dát otvírat. Díky praktickým dvířkám se pohodlně dostanete k připravenému kompostu. Na vytvoření otevírací přední stěny budete potřebovat zbylé dva kratší hranoly. Dejte je od sebe tak daleko, aby zapadly mezi sloupky na volné straně kompostéru, a poté mezi ně přibijte zbývající prkna. Ta by tentokrát přečnívat měla. A to tak, aby překryla hranoly zatlučené v zemi.

Přední stěnu pak ke kompostéru přidělejte pomocí pevné šňůry. K bočním stěnám ji přivažte na čtyřech místech. Bude tak dobře držet a zároveň ji později snadno sundáte.

Dva zlepšováky

Kompost lze samozřejmě i různě vylepšit. K jeho stavbě například lze použít dřevěné palety. Ušetříte tak nejen peníze za materiál, ale i čas, který strávíte přibíjením jednotlivých prken a vytvářením stěn.

Pokud toužíte po jednodušším a pohodlnějším přístupu ke kompostu, připevněte přední stěnu pomocí otočných závěsů. O tom, co do kompostu patří a naopak nepatří, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47