Nezapomínejte kvůli karanténě na správné větrání

 Tipy a inspirace 
29. března 2020 15:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ranní větrání je pro mnohé naprosto přirozené Pixabay
Panující pocit, že vnější prostředí je pro nás nebezpečné, může způsobit vážné poškození zdraví. Připomeňme si, proč je větrání velmi důležité.

Větrání našich příbytků je důležité z mnoha důvodů. Je dobré si připomenout alespoň ty zásadní, abychom si v důsledku aktuální karantény neponičili vlastní zdraví.

Kyslík

Každý člověk během dne vydýchá asi 12 tisíc litrů vzduchu. Jestliže se v místnosti nachází více lidí a byla by nějakou dobu bez větrání, určitě se zde zvýší koncentrace oxidu uhličitého a sníží hladina kyslíku. To má ovšem velký dopad na fungování lidského těla. Může se dostavit větší únava, bolesti hlavy, pálení očí i další problémy. V prostředí s vydýchaným vzduchem se necítíme dobře.

Vodní páry

Každý člověk vydá do prostředí také určité množství vodní páry. Vedle toho, co obsahuje náš dech, je tu také vodní pára vzniklá pocením. Další vodní páry vznikají při vaření, praní, sušení prádla a při dalších aktivitách. Optimální hodnota vlhkosti v bytě je někde kolem 45 %. Jestliže ale nebudete pravidelně větrat, bude vlhkost podstatně vyšší, a to bude mít za následek třeba i vznik zdraví škodlivých plísní, vlhnutí předmětů, rosení na oknech a další nepříjemné jevy. Pokud už se plíseň objeví, je potřeba s ní rázně zatočit. Více se dozvíte v článku zde.

Škodliviny

Účelem větrání je vpustit do bytu čerstvý vzduch zvenčí. Jestliže ale bydlíte v oblasti, kde je spíš průmyslová výroba, s větráním to nepřehánějte. V takovém případě se hodí větrat hlavně po dešti, který spláchne okolní nečistoty a omezí prašnost. Případně vyberte k větrání časy, kdy vítr přináší k vašemu příbytku čistý vzduch.

Jak větrat

Větrat by se mělo krátce a intenzivně. Doporučuje se otevřít okna zhruba na deset minut. Ale pozor, neotevírejte jen ventilace, ale celá okna. Jen tak se vymění v místnosti většina vzduchu, a přitom se neprochladí stěny, takže nedojde k velké tepelné ztrátě. Tuto akci je nejlépe provést třikrát denně. Jestliže nemůžete, větrejte alespoň ráno a večer.

Během teplých dní lze větrat průběžně. Dávejte si ale pozor na to, abyste do bytu nevpustili naopak příliš mnoho tepla. Až přijdou letní dny, větrejte hlavně v noci, kdy jsou teploty přece jen nižší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve