Záclony se vrací znovu do módy. Ozdobí vaše okno zvenčí i zevnitř

 Interier 
24. března 2020 13:01 / Hana Jordánová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Perfektně sladěné závěsy s interiérem jsou prostě luxusní Depositphotos
Záclony se vracejí znovu do módy. Po pár letech holých oken získávají záclony znovu na své oblibě. Jsou součástí téměř každé domácnosti, ozdobí a navíc vás v létě ochrání před poletujícím hmyzem a nečistotami.

Správná záclona by měla chránit před nepříznivým světlem, ale zároveň propouštět dostatek denního svitu, abychom se mohli věnovat obvyklým činnostem. Záclony jsou v dnešní době i interiérovým doplňkem. Věřte, že záclony si rychle zamilujete. Na trhu je nyní nepřeberné množství moderních záclon, které působí útulně a dokáží nejlépe podtrhnout charakter vašeho bydlení. Postarají se také o naše soukromí, tlumí zvuky a rozptylují sluneční světlo.

Kde vznikly záclony?

Za první záclony se všeobecně považují závěsy ze zvířecích kůží na vchodech do pravěkých lidských příbytků. Nejstarší záclony (nebo závěsy) z textilií pocházejí pravděpodobně ze starověkého Egypta (před více než 6 000 lety).

V Evropě, např. v Anglii, se až do konce 16. století používaly na oknech jen vnitřní okenice, na vchodech do některých velkých místností závěsy z textilií. První záclony na oknech byly z jednoho kusu, zavěšeny na kovových tyčích jen po jedné straně okna. Z konce 17. století jsou známé závěsy na obou krajích oken, v bohatých domácnostech z hedvábí nebo z jemné bavlněné příze, v chudších bytech z tmavé česané vlny.

V roce 1726 byla v Londýně instalována první roleta, od konce 18. století jsou známé garnýže. V 2. polovině 19. století se začaly uplatňovat záclony z tylu a různých vzorů krajky (ručně a asi od roku 1860 strojně paličkované). Asi od poloviny 20. století pochází naprostá většina záclonovin z osnovních pletacích strojů.

Závěsy a záclony doprovází historii designu už po dlouhá staletí. Na rozličných oknech se vystřídaly všemožné typy záclon a závěsů – od potrhaných dek přes pozlacené závěsy po háčkované záclony. Vždy však plnily jeden základní účel: chránit obyvatele místností před slunečními paprsky a izolovat je od okolního světa.

Bez záclon to dnes nejde

Záclony jsou bytovým doplňkem, kterého se značná část lidí nedokázala vzdát, a to navzdory panujícím trendům. Zejména obyvatelé „klasicky“ zařízených domácnosti, bytů nebo domů staršího typu si místnost bez záclon často neumějí představit. Je proto evidentně dobré, že se móda záclon zase vrátila. A ne ledajakých záclon! Samozřejmě se při výběru vzoru musíte řídit tím, do kterého pokoje záclonu chcete umístit.

Jakou záclonu vybrat?

V současné době jsou moderní nenápadné záclony s jemným vzorem vycházejícím odspodu. Jsou zhotoveny většinou ze 100% polyesteru, takže jejich údržba je velmi jednoduchá – vyperete a rovnou pověsíte na okno. Dávno pryč jsou doby, kdy domácnostem vévodily háčkované záclony s hustými vzory, které se po vyprání musely škrobit a napínat na rámy k usušení. Na trhu jsou k dostání také balkonové sady, takže nemusíte nic zkracovat, zužovat, jednoduše je po nákupu můžete hned pověsit na okno. A o to nám samozřejmě jde.

Módní jsou také záclonky, které nezakrývají celou část okna. Ty jsou připevněny přímo na rámu okna, takže při otvírání nebo zavírání nemusíte mít strach, že je někam přivřete.

Super hitem jsou však záclony s 3D vzorem. Pořídit si tak můžete podle designu místnosti záclonu s rozkvetlou loukou, slonem nebo třeba s geometrickými tvary. Záclony mohou být dvoudílné a je na vás, jestli je necháte u sebe nebo je shrnete pouze na strany oken. Vypadají úžasně a pokoj dostane úplně jinou dimenzi.

Upevnění

Až půjdete kupovat záclonu, musíte mít řádné míry. Nikdy ale neměřte krejčovským metrem, ten nemusí být vždy přesný. Je také třeba vědět, jaké upevnění pro záclony a závěsy zvolíme. Tedy jestli chceme mít lišty na stropě, garnýže či konzole. Neřestí Česka je klasické věšení na tzv. žabičky. Možná je ještě máte také doma – dvě konzole uchycené za sebou, na jedné jezdí pomocí koleček a žabek připevněné záclony, na druhé pak závěsy. Toto uchycení už je ale dávno překonané, žabičky totiž záclony v místech uchycení trhají.

Současný trend je zavěšení na kovovou tyč pomocí dutinky nebo velkých ok všitých na zácloně. Místo tyče lze také použít tenký kovový drátek uchycený na zdi. Dobře si rozmysleme systém zavěšování záclon. Měl by být především rychlý a bezpečný, nevyžadující dlouhé balancování ve výšce.

Závěsy

Samostatným tématem jsou závěsy. Mají ještě v českých oknech své místo? Určitě jsou stále trendy. Jistým způsobem přece zakončují okraj okna. Závěsy lze vyrobit prakticky z jakéhokoli materiálu, plní totiž funkci především dekorační. Zatemnění se v posledních letech řeší hlavně venkovními roletami či žaluziemi.

Buďte obezřetní při nákupu

Pozor si však musíte dát při nakupování přes internet. Záclony nebo závěsy mohou totiž vypadat na fotce hezky, ale když je obdržíte, zjistíte, že jejich kvalita vůbec neodpovídá vašim představám a vzor má jinou barvu než na fotce. Obezřetní buďte také při nákupu na tržnicích a pečlivě je prohlížejte. Záclony jsou sice levné, ale mohou se nadmíru krčit nebo mít vadu ve vzoru.

Historie

Baroko (styl Ludvík XIV.) se svou pompézností a zdobností staveb vnáší tyto prvky i do textilních interiérů. Používá bohatě vyšívané a vytkávané velkoplošné vzory, ozdobná zakončení horní hrany garnýže, zdobené úchytky, střapce, třepení a kombinace čalounických bohatě zdobených a girlandových pelmetů ve všech tvarech. Módu určuje Paříž.

Americké baroko se začíná od evropského odlišovat, je na pohled jednodušší a masivnější, uplatňují se zde koordinované vzory pojednané v typu pozitiv a negativ.

Rokoko (styl Ludvík XV.) přináší květinové vzory a vzhůru nařasené záclony, často doplněné bohatě řaseným volánem ve spodní části. Objevují se střídavě i v dalších obdobích. Lyonské hedvábí se stává pojmem.

Následuje Styl Ludvík XVI., který přináší výrazné zjednodušení vzorů v ploše látky.

Empír - klasicismus je dalším z návratů k antice, kanely (prolisy) a ozdobné lišty zakončují horní linku závěsů a jsou doplněny většinou o jednobarevné, volně řasené girlandové pelmety, žaluzie, pastelové barvy, klasické vzory, vzhůru řasené záclony, několikavrstvé setkávané látky.

Biedermaier - vzhůru řasené záclony všech druhů a barev.

Historismus dovoleno je vše, co přinesla minulá období s podmínkou, že je to dostatečně zdobné a dekorativní.

Secese je období křivek, bohatě vyšívaných a často i bižutérií zdobených, vlastními vzory látek však poměrně jednoduchých dekorací. Garnýžové systémy již mají ovládání šňůrou pro snazší manipulaci se záclonou, záclony a závěsy jsou bohatě vyšívané, nebo tkané se vzory. Objevují se typické kavárenské garnýže a záclony s horní hranou ve spodní polovině zakrývaného otvoru.

Op-art - barevnost a nápaditost tvarů, technické detaily a doplňky, systém zlatého řezu je zákonem.

Modernismus - jednoduchost a snaha předvést technické řešení problému.

Moderní doba a nové materiály přinášejí i nové náhledy na funkci i vzhled interiéru.

Tak vzhůru na nákupy. A nezapomeňte: Dvakrát měř a jednou řež. A u záclon to platí dvojnásob. Jaké jsou nejlepší záclony do kuchyně, čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008