Klíšťata letos opět masivně útočí. Nasaďte si do zahrady bylinky, které je odpudí

 Exterier 
19. června 2020 08:39 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Počet nakažených klíšťat rok od roku roste  Pixabay
Klíšťata nás straší každý rok. Alarmující je, že letos na rozdíl od loňského roku nakažených jedinců přibylo. Dříve byli lidé zvyklí, že na klíště mohou narazit pouze v lese či ve vysoké trávě podél řek. Nyní se však rozšiřují i do parků a zahrad. Chránit byste se měli s pomocí repelentů. Dále si můžete na svůj pozemek nasadit velké množství rostlin, které klíšťata odpuzují.

Klíšťata nejvíce útočí v létě. Pokud často chodíte ven a máte vlastní zahradu, měli byste se na ně připravit. Někteří lidé ochranu před klíšťaty podceňují, což je špatně. Některé z nich totiž přenášejí vážná onemocnění. Spousta jedinců se mylně domnívá, že klíšťata přenáší pouze klíšťovou encefalitidu a boreliózu. Ve skutečnosti od nich můžete chytit i bartonelózu, tularémii nebo ehrlichiózu. Nepodceňujte výskyt klíšťat, chraňte se proti nim různými způsoby.

Máta

Máta má skvělé zdravotní účinky. Můžete ji přidávat do různých jídel a udělat si z ní čaj či sirup. Pomůže vám i tak, že ji budete mít zasazenou v květináči či přímo na pozemku. Klíšťata nesnášejí její aromatickou vůni. Nyní si ji už nestihnete vypěstovat ze semínek, ale můžete si ji koupit a přesadit do vlastního substrátu.

Ideálně si ji zasaďte na místo, kde na zahradě pobýváte nejčastěji. Čím víc rostlinek si pořídíte, tím odpudivější efekt na klíšťata budou mít. Myslete však na to, že máta nemá ráda přímé slunce, daří se jí více v polostínu. Potřebuje neustálou vlhkost, ale zároveň nesnáší přelití.

Šanta kočičí

Šanta kočičí je léčivá rostlinka. Pomáhá lidem v boji proti nachlazení. Zklidňuje pokožku a podporuje plodnost u žen. V malém množství obsahuje halucinogenní látky, které člověka dokáží trochu zklidnit. Bylina k sobě přitahuje kočky. Působí na ně totiž trochu jako sedativa. Kočky rády šantu kočičí žvýkají a válejí se v ní. Zatímco, bylina přitahuje kočky, klíšťata odpuzuje. Nesnášejí ji i hlodavci a komáři.

Levandule

Levandule jsou nejen krásné, ale i pronikavě voní. Právě jejich aroma klíšťata odpuzuje. Červen je ideální měsíc na jejich zasazení, protože fialové květiny nemají rády noční mrazíky, které se ještě v květnu mohou objevit. Levandule mají sice rády sucho, ale potřebují i občasnou zálivku. O tom, jak se o ně důkladně postarat, si přečtěte zde.   

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod