Zahradní box oceníte na zahradě i v dílně. Dáte do něj i jízdní kola

 Exterier 
24. listopadu 2020 08:17 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Do zahradních boxů lze uložit hračky i nářadí Pixabay
Pustili jste se do podzimního úklidu zahrady a zjistili jste, že už nářadí a další věci nemáte kam uložit? Možná vám trn z paty vytrhne zahradní box. Dokáže toho ukrýt víc, než si myslíte.

Během roku si člověk pořídí docela dost věcí, a to i v souvislosti s prací na zahradě. Kolečka, hrábě, motyky, lopaty, rýče a další. Jenže když se pak vše snažíte před příchodem zimy schovat, můžete zjistit, že už nářadí nemáte kam dát. Máte dvě možnosti. Buď zahradnické náčiní ponecháte venku svému osudu, nebo se pokusíte najít ještě nějaké řešení, jak vše před nepříznivým počasím schovat. Druhá varianta je rozhodně lepší, nářadí vám totiž může přes zimu zrezivět nebo se jinak poničit.

Pokud bojujete s nedostatkem úložného prostoru, pouvažujte o pořízení zahradního boxu. Když víte, že jej budete chtít nechat stát venku, vyplatí se raději plastový box. Dřevěný sice možná vypadá o něco lépe, ale pokud byste jej nechali celý rok venku, dostal by pořádně na frak.

Za pár stovek i několik tisíc

V prvé řadě byste si měli udělat představu o tom, kolik věcí budete potřebovat do boxu uložit. Existují totiž různé velikosti. Malé boxy lze pořídit už od 800 korun, za velké boxy zaplatíte i více než pět tisíc korun. Pořád vás to ale vyjde levněji, než kdybyste museli kupovat celý zahradní domek.

Do velkých boxů už dáte docela dost věcí. Schováte v nich dokonce i jízdní kola, pokud je to nutné. Jestliže tušíte, že do boxu budete ukládat věci, které mají větší hodnotu, rozhodně si pořiďte takový produkt, který se dá uzamknout. Ať případným zlodějům nenahráváte do karet.

I menší boxy toho ale pojmou dost. Vejdu do nich polstry ze zahradního nábytku, hračky, lampiony, houpací sítě i gril.

Různé materiály, různá výdrž

Zahradní boxy lze pořídit z různých materiálů, podle toho se odvíjí i jejich cena. Narazíte tak na výrobky z polypropylenu či jinak zpracovaného plastu, tvrdého či exotického dřeva, ale i plechu. Plastové boxy mohou mít různou barvu, často také mají dekor dřeva, ale seženete i s dekorem kůže nebo bambusu.

Polypropylen zajistí boxům dostatečnou pevnost a stálost vůči slunečním paprskům. Hodně oblíbené jsou také boxy z polyratanu. Jsou dekorativnější, připomínají totiž klasický přírodní ratan. Plastové boxy mají na rozdíl od plechových tu výhodu, že nekorodují. I jejich údržba je ve srovnání s dřevěnými boxy daleko jednodušší.

Zajímejte se i o konstrukci

Při výběru zahradního boxu se zaměřte také na jeho konstrukci. Některé boxy se dají otevřít jen pomocí horního víka. Jiné se ale dají otevřít z horní i přední strany, aby byl přístup k uloženým věcem co nejlepší. Některé jde zamknout, jiné ne. Jestliže víte, že budete chtít v budoucnu box přemísťovat, vyplatí se vám poohlédnut po modelu, který má kolečka. Manipulace pak bude podstatně snazší.

Boxy využijete nejen venku na zahradě, ale klidně i doma v garáži nebo dílně. Díky tomu, že potřebné věci schováte dovnitř, nebudou tak vystaveny prachu a dalším nečistotám. Týká se to hlavně garáží a dílen, ve kterých jejich majitelé běžně během roku pracují. O tom, jak si svépomocí postavit zahradní domek, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve