Ještě lepší pochoutky aneb doveďte grilování k dokonalosti
Grilovacích pomůcek existuje celá škála. Nemusíte si hned pořizovat všechny, ale jakmile si nějakou koupíte, sami uvidíte, jak vám to vaši práci usnadní. Je jasné, že klíčem k úspěchu je správný gril a hlavně kvalitní suroviny. Ale nepodceňujte ani slušné náčiní.
Grilovací set je základ
Pokud už si pořídíte gril, měli byste k němu dokoupit také grilovací set, který obsahuje základní pomůcky, tedy grilovací kleště, obracečku a vidličku na maso. Některé sety mohou obsahovat také steakové a kuchařské nože, nůž na zeleninu nebo skleněné dózy na marinování. Vybavení grilovacích setů se ale liší podle ceny. Pořídit jde i celý kufr, kde už nechybí ani kartáč, štětec a podobně.
Silikonový štětec
Pokud není štětec součástí grilovacího setu, určitě si jej pořiďte. Odborníci doporučují štětec ze silikonu, který snese i ten nejprudší žár. Můžete s ním potírat maso marinádou i olejovat. Jeho výhodou je také snadná údržba. Můžete jej totiž dát do myčky. Volte raději štětec s delší rukojetí, ochráníte tak svou kůži před prudkým žárem.
Grilovací rukavice
Pokud grilujete často, už se vám možná stalo, že jste se o rozpálený gril popálili. Proto se hodí mít v grilovací výbavě také speciální rukavice. Někdo dává přednost koženým, někdo ze žáruodolné tkaniny. Vybírejte tak velké rukavice, aby vám ochránily ruce i předloktí. Pokud chcete zainvestovat do kvalitnějšího materiálu, poohlédněte se po rukavicích z kevlaru. Jsou žáruvzdorné až do 350 °C. Rukavice lze pořídit v páru, ale i jednotlivě. V takovém případě jde o univerzální rukavici, která se dá použít na levou i pravou ruku.
Jehly na špízy
Pokud máte rádi grilované špízy, nezapomeňte si pořídit jehly. Nejlevnější jsou dřevěné, ty ale musíte po každém použití vyhodit. Pokud připravujete špízy častěji, rozhodně se vyplatí připlatit si za nerezové, které vydrží roky. Šestidílná sada nerezových jehel se dá pořídit už od přibližně stokoruny. Rozhodně tedy nejde o položku, která by nějak zruinovala váš rodinný rozpočet.
Mřížka na ryby
Řada lidí má s grilováním ryb špatnou zkušenost. Přichytávají se k roštu, při pokusu o obracení se maso trhá. Pokud si chcete práci s grilováním ryby ulehčit, pořiďte si speciální mřížku na grilování ryb. Celé ryby do ní jednoduše zacvaknete a grilujete maso celou dobu v ní. Bonusem bude nádherně dozlatova ogrilovaná kůže z obou stran. Na grilování menších kusů či filetů se zase prodává speciální košík.
Teploměr na maso
Přesné propečení steaku je základ úspěchu a kvalitní teploměr na maso je v tomto ohledu nepostradatelný pomocník. Pokud si nejste jisti, jak na který druh masa, vyřeší to za vás grilovací asistent. Jde o technologickou vychytávku, která změní jakýkoliv gril na chytrý. Je kompatibilní se všemi grily. Malé řídící centrum je sondami, které jsou jeho součástí, propojené s grilem a grilovaným pokrmem a všechny informace o právě dosažené teplotě posílá do vašeho chytrého telefonu. A samozřejmě i se sdělením, jak si na tom váš grilovaný pokrm stojí a kdy bude hotový. O tom, jak správně zapálit gril na dřevěné uhlí, jsme psali zde.