Vypěstujte si na parapetu klíčky!

 Tipy a inspirace 
18. června 2017 06:19 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mají svěží vzhled i chuť... Shutterstock
Za kuchyňským oknem se dají pěstovat nejen bylinky a jedlé květy, ale mimo jiné i klíčky. Ve speciálních miskách dobře vypadají a dochutit s nimi můžete téměř každý pokrm.

Co si dát vyklíčit

Zdravé klíčky jsou jednoduchou variantou pro pestřejší vaření plné vitamínů. Naklíčit si můžete nejrůznější druhy luštěnin, obilovin i semena dalších rostlin. Mezi nejoblíbenější patří fazole mungo. Jsou křupavé, oblíbené pro svěží chuť. Malí klíčenci jsou nejsladší. Tlusté, několik centimetrů dlouhé výhony bývají pro samostatnou konzumaci hořké. Oblíbená je také naklíčená čočka hnědá i červená, fazole adzuki, hrách. Vyzkoušet můžete také vojtěšku, pohanku, špaldu nebo oves. Další variantou jsou slunečnicová a lněná semínka. 

Vhodná miska

Aby se klíčkům dařilo a mohli jste se kochat jejich mladými výhonky, je dobré koupit si speciální misku. Ta zaručí, že budou klíčky šťavnaté a budou v nádobě hezky vypadat. Klíčení není žádná věda. První den je dobré namočit suchá semena na několik hodin do misky s vodou. Čím větší semínko nebo zrnko, tím déle by se mělo nechat bobtnat. Pak je dobré všechnu vodu vyměnit. Do vody se při klíčení uvolňuje kyselina fytová, která tělu odebírá minerální látky. V dalších dnech už semínka nemusejí být pod vodou, ale jen se promývat. Ve speciálních miskách přitom není třeba do procesu příliš zasahovat. Mají oddělané horní sítko a pod ním misku. Tímto způsobem semínka nejsou přímo ponořená ve vodě a nehrozí jejich kvašení nebo plesnivění.  

Jaká semínka 

Základem jsou kvalitní semena, nejlépe v BIO kvalitě. Seženete je v obchodech se zdravou výživou, kde mívají i směsi semen vhodných ke klíčení. Můžete experimentovat a zkoušet různé varianty. Klíček se většinou objeví 3 - 6 den podle druhu. Ke konzumaci jsou nejvhodnější klíčky dlouhé 1 - 2 cm. Začnou-li se už objevovat lístečky nebo kořínky, je nejvyšší čas vše spotřebovat. I bez zahrádky si tak můžete užívat radost z rychle rostoucích rostlinek. Krásně vypadá třeba zelená nať řeřichy, která je velice chutná a může nahradit čerstvou pažitku. Řeřicha je vzrostlá asi tak po 10 dnech, kdy ji můžeme nůžkami ostříhat a dát na chleba nebo s ní ozdobit oběd. Sklízíme výhonky s plně otevřenými lístky. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky