Budoucnost je v recyklaci šedé vody. Jak ji získat?

 Tipy a inspirace 
26. srpna 2018 14:35 / Marie Popelková
  3
📷
2 fotografie v galerii
Znovuvyužitím šedých vod se dá uspořit přibližně 50 % denní spotřeby pitné vody Shutterstock
RUB? Plýtvání vodou je zbytečné a hlavně drahé. Hlavním důvodem pro recyklaci šedých vod je především to, že jsou minimálně znečištěné a jejich úprava není až tak náročná.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Šedou vodou nazýváme vodu, která odtéká z vany, sprchy, myčky, umyvadla apod. Voda z toalet není označována jako šedá, ale jako černá. V kanalizaci se sice vody mísí, ale šedá voda není tak znečištěná a je jí tedy škoda. Je možné ji znovu využívat. V případě, že chcete šedou vodu dále využívat, používejte ekologické mycí a prací prostředky, jsou pak snáze rozložitelné. 

Existuje několik možných způsobů, jak šedou vodu upravit. Jednou z možností je přímé použití. Je to však poměrně ojedinělý způsob. Principem je nahromadění vody a její okamžité použití. Využívá se především k zalévání zahrad. 

Dalším způsobem je filtrace. Nejběžnější je v tomto případě využití tkaninového filtru. Lze rovněž přidat dezinfekci, a tím snížit výskyt bakterií.

Šedou vodu lze zpracovat i biologickým čištěním s filtrací. Biologické čištění je však charakteristické pro větší objekty.

U větších staveb je také možné zřídit čističku vody. U rodinných domů se jedná o nákladnou investici, tedy je zde dlouhá návratnost. Vody na planetě ubývá, proto je nutné vodou šetřit. Jak předejít jejímu plýtvání jsme psali zde. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum