Jak poznat rustikální styl a kam se nejlépe hodí?

 Tipy a inspirace 
13. srpna 2018 14:04 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zařiďte si domácnost podle svých snů Shutterstock
Rustikální, selský i Provence styl dokáží vnést do každé domácnosti skutečnou prosluněnou atmosféru bez kompromisů. Zatímco styl Provence se vyznačuje něžnou svěžestí a selský styl masivní robustností, tak styl rustikální je velmi dekorativní a ozdobný. Pokoje v rustikálním stylu bývají laděné do hnědé barvy a působí velmi útulně a pohodlně.

Slovo „rustika“ pochází z latiny a původně znamenalo „zdivo z velkých a na vnější straně neopracovaných nebo nahrubo opracovaných kvádrů“. Rustika zdůrazňuje spáry mezi kameny, takže zdivo působí mohutným plastickým dojmem. Užívala se ve starověkém římském stavitelství a ve středověku, zejména u pevnostních staveb, v renesanci, v baroku i v 19. století hlavně pro přízemí paláců a reprezentačních budov.

Slovo „rustikální“ už má ale trochu jiný význam a znamená selský, venkovský. Rustikální styl je styl bydlení bohatých rodin na francouzském a anglickém venkově. V současné době se slovem „rustikální“ označuje například speciálně opracovaný nábytek ze dřeva nebo i dlažba a obklady imitující původní a staré dlaždice. 

Bez pravého dřeva to nepůjde

K rustikálnímu stylu patří masivní dřevo. Především dubové nebo cedrové dřevo se ve venkovském stylu kombinuje s kamenem, pálenou cihlou a kovem. Dřevěné podlahy a skříňky mají obvykle uměleckou patinu, díky které působí jakoby zastarale. Doplňky jsou opatřeny popraskaným lakem či oprýskaným povrchem. Pokud se vám líbí rustikální styl, nemusíte kupovat nový nábytek a dekorace, ale postačí staré kusy z bazarů nebo půdy. 

Jak styly rozlišit

V současné době vzrůstá zájem o styly, které jsou více útulné a méně chladné. Mezi tyto styly patří nejen rustikální, ale také selský styl nebo styl Provence, který vyniká spíše lehkostí, jemností a bílou barvou. Všechny tyto styly sází na masivní dřevo, propracované detaily, nádech starých časů a romantiky. Oproti selskému stylu, který je více venkovský a chalupářský a vynikne v horských penzionech, je rustikální styl oblejší a opracovanější. Je tak pravým opakem strohosti. Dobře se kombinuje s tmavě zelenou, tmavě hnědou a šedou barvou. Výsledný efekt podtrhnou doplňky v přírodních materiálech. Zatímco k Provence stylu se hodí proutěné dekorace se sušenými bylinami, selský styl je dobré doplnit dřevěným či kovovým nádobím a k rustikálnímu stylu se hodí luxusnější starožitnosti. Více o Provence stylu jsme psali zde.

Kam se hodí rustikální styl

Na chalupě, v roubence či v horské chatě vynikne zejména jednoduchý selský styl. V dražším podniku by ale měl být nábytek rustikální. Je totiž o něco luxusnější a honosnější. Do klasického panelákového bytu se příliš nehodí. Nábytek z masivu totiž bývá poměrně robustní. Skvěle pasuje do ložnic. Rustikální postel vás uklidní už jen při pohledu na ni! Skvěle vypadá rustikální nábytek také v obýváku. Kromě dřeva se v rustikálních domácnostech objevuje mnoho drobných ozdobných prvků.

Například květinové ornamenty nebo jemně vyřezávané úchytky. Typické jsou starožitné masivní hodiny, polštářky a různé do detailu propracované dekorace a nepraktické „zbytečnosti“, které pouze dotvářejí atmosféru. Tento styl se naopak příliš nehodí do dětského pokoje či pracovny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve