Pusťte si do bytu kovovou krásu

 Tipy a inspirace 
09. srpna 2018 14:06 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Kovové doplňky se hodí i na balkon či terasu Internet
Malé i velké, roztomilé i industriální – kovové dekorace mají mnoho podob. Jednoduše s nimi vyzdobíte jakýkoli interiér. Nechejte se inspirovat.

Většinou se při výzdobě bytů jejich majitelé poohlížejí po roztomilých dekoracích z porcelánu, dřeva nebo skla. Kov zůstává trochu v ústraní. Je to ale velká škoda. Kousky vyrobené z kovu, plechu s různou povrchovou úpravou či doplňky v metalických barvách, interiér rázem dostane novou (často luxusní) tvář. 

Hodí se kamkoliv

Kovové a plechové dekorace se díky nejrůznějším možnostem povrchových úprav hodí prakticky do každého interiéru. Mohou být studené a chladné, ale také dozdobené korálky nebo působit velmi umělecky a originálně. Některé dekorace z kovu jsou upraveny patinováním a mají tak starodávný nádech. Kovová loďka, kolo nebo šperk pak vyvolává dojem dávných časů a mnoha zapomenutých dobrodružství. Do venkovsky laděných interiérů nejlépe zapadnou doplňky z kovu nebo plechu bez úpravy. Moderní a minimalistické bydlení oživí tyto dekorace s metalickými odlesky.

Nejčastější kovové doplňky

Velmi často zdobí domovy drátěná zvířátka, kovové hodiny i andělíčci. Mnohdy jsou tyto dekorace doplněny o skleněné plošky, korálky, kamínky nebo i dřevo. Do moderních interiérů bývají zakomponovány i velmi robustní kovové žirafy, lidské postavy apod. Běžně už se v moderních domácnostech setkáte s kovovými květináči nebo lucernami. 

Metalický luxus

Velmi efektní jsou metalické barvy, ať už zlatá, stříbrná či měděná. Není dobré to s nimi přehánět, aby interiér nepůsobil nevkusně. Chybu ale neuděláte, když si vyzdobíte domácnost kovovou metalickou vázou, miskou nebo svícnem. Metalické odstíny se už tradičně hodí pro vánoční období. Skvěle vyniknou s kontrastními chladnými či teplými tóny na neutrálním základu. Měděnou můžete kombinovat s pudrově růžovou i mátovou. Ke zlaté se hodí černá nebo bílá a ke stříbrné třeba červená a fialová. 

Kovový nábytek

Kovové prvky na nábytku se hodí i do moderního interiéru a mohou do něj vnést i trochu romantiky. Většina kovových skříní, stolků a židlí působí velmi elegantně. Populární jsou také kovové postele, a to jak v jednoduchém industriálním stylu, tak i ve stylu romantickém, například s nebesy. Většinou jsou k dostání v černé nebo bílé barvě se zlatou, stříbrnou nebo měděnou patinou. Kovový nábytek se využívá hlavně v industriálně laděných interiérech, jak jsme psali zde.

Proč zvolit právě kov

Kov je historický materiál. Jeho užití sahá daleko do pravěku, kdy se z něj vyráběly především zbraně a některé důležité nástroje, ovšem v nejrůznějších formách se používal také jako platidlo. Po celé epochy si také uchoval výlučné postavení ve šperkařství a mincovnictví. Dodnes je nenahraditelný při výrobě zvonů. Kov mnoho vydrží, umí působit robustně i velmi jemně. Jeho údržba je velmi nenáročná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve