Jak si správně vybrat bezpečnostní dveře?

 Tipy a inspirace 
12. srpna 2018 10:55 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ochrana vašeho obydlí začíná už u vchodových dveří Shutterstock
Je vaše domácnost a majetek za dveřmi opravdu v bezpečí? Pokud chcete mít jistotu, měli byste si vybrat bezpečnostní dveře. Jak na to?

Rozhodující je bezpečnostní třída

Vyjadřuje odolnost dveří, respektive čas, po který dokážou odolávat pokusům o vloupání různými metodami a s pomocí různých nástrojů. Norma jednoznačně určuje pro každou bezpečnostní třídu čas, po kterou dveře musí odolávat.

Neurčuje už ale, jakou konstrukcí to má výrobce zabezpečit. Není tedy podstatné, kolik mají dveře pasivních nebo aktivních jistících bodů nebo zda se zasouvají do podlahy či do futer.

Odborníci doporučují zabezpečit chráněný prostor minimálně ve třetí bezpečnostní třídě. Dveře s bezpečnostní třídou 4 poskytují velmi vysoké zabezpečení, třídy 5 a 6 se na dveřích v obytných prostorách běžně nepoužívají, podobají se spíše trezorům.

Konstrukce a bezpečnostní prvky

Bezpečnostní dveře se obvykle dodávají v sestavách, ve kterých všechny komponenty splňují stejnou bezpečnostní třídu. Mimo konstrukce samotných dveří je důležité i bezpečnostní kování a bezpečnostní vložka, stejně tak zárubně a práh.

Vše tvoří jeden celek, ve kterém jeden prvek chrání druhý. Proto je při výměně dveří nutné vyměnit i zárubně a prahy, z bezpečnostních i funkčních důvodů. Volitelnými doplňky dveří jsou pak třeba elektronické zámky či jiné technické novinky.

Pořídit si můžete například také elektronické kukátko s kamerou, která snímá prostor před dveřmi. Automaticky nahrává video a zaznamenává osoby, a to i tehdy, když nejste doma. Přístroj využívá také systém infrakamery. Jak zabezpečit dům před zloději, jsme psali zde.

Na co si dát ještě pozor?

Kromě bezpečnostních požadavků byste neměli při výběru kvalitních vchodových dveří zapomínat ani na jejich další vlastnosti. Měly by zapezpečit i protipožární ochranu, důležitá je také zvuková a tepelná izolace, které přispívají ke komfortu interiéru.

Samozřejmě, že podstatný je také vzhled. V nabídkách výrobců jsou různobarevné dveře ze dřeva či jeho imitací, které mohou být i z každé strany jiné barvy tak, aby ladily s interiérem i venkovními prostory domu. U exteriérových dveří je také podstatná povrchová úprava, aby odolaly výkyvům teplot, dešti a vlhkosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve