Malba na zeď může být jedinečnou dekorací. Nechte se inspirovat

 Tipy a inspirace 
15. srpna 2018 15:06 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Stačí jen sebrat odvahu a vzít štětec do ruky Shutterstock
Nudí vás bílé stěny? Chtěli byste je ozvláštnit něčím jedinečným a osobitým? Pak byste mohli vyzkoušet malbu přímo na stěnu. Skvěle se může vyjímat nejen v dětském pokoji, ale také v ložnici, pracovně či kdekoli jinde.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Malba na zeď není vůbec složitá a kromě velké dávky nadšení pro ni téměř nic nepotřebujete. Vystačíte si s kvalitními štětci a barvami. 

Jakou barvu zvolit

V současné době není problém sehnat nesmyvatelné akrylové barvy ředitelné vodou. Podle toho, co chcete malovat, zvolte množství barev. Na menší obrázek vám budou stačit základní barvy, tedy modrá, červená a žlutá. Zbývající odstíny si snadno namícháte. Akrylové barvy jsou hodně husté a po zředění je potřeba je velmi důkladně promíchat, třeba i čtvrt hodiny. 

Na štětcích nešetřete

Ani sebelepší syntetický štětec nevykouzlí na hrubém povrchu zdi žádný zázrak. Proto si raději kupte kvalitní štětce ze zvířecích chlupů. Měly by být co nejjemnější. Ideální jsou ploché, na detaily štětce o šířce asi 0,5 cm, na větší plochy zvolte šířku asi 1,5 cm. Na kontury si pořiďte úzký špičatý štětec. 

Připravte si návrh

Obraz, který chcete malovat na zeď, je dobré mít namalovaný na papíře. Můžete si najít vhodnou předlohu na internetu či v knížce. Pak si podle této předlohy načrtněte na papír návrh tak, že si papír rozdělte na sektory, zaznačte je na zeď a pak na ni návrh přeneste. Je to lepší pro zachování proporcí návrhu. Návrh přeneste na zeď velmi měkkou silnou tužkou. Snažte se na tužku netlačit, protože bývá na zdi hodně vidět. Lepší je jen zlehka návrh naznačit a pak tužku překreslit sytou barvou, případně můžete po zaschnutí barev tužku ze zdi vygumovat hrubou pryží. Pokud nechcete malovat na zeď tužkou, použijte na náčrt jemný odstín žluté nebo světle modré, podle barevného ladění obrázku. 

Jak malovat na zeď

Jestliže si jako malíři příliš nedůvěřujete, zkuste namalovat stylizované motivy s konturami, např. motivy postaviček z večerníčků, jednoduché mandaly, květiny apod. Kontury můžete udělat na závěr štětcem, ale spíše než černou je proveďte tmavě hnědou nebo tmavě modrou. Pokud chcete nechat obraz bez kontur, zkuste pracovat s různě zředěnými barvami, různou intenzitou a směrem tahů štětce. Kromě štětce se dá použít i houbička na nádobí. Zajímavý efekt vytvoří barva nasprejovaná z rozprašovače. Při práci využijte lepenku, kterou nalepte tak, aby některá místa zůstala bílá, případně v jiném odstínu, než jaký máte v rozprašovači. Pokud chcete být jedineční, můžete si také pořídit elegantní betonový nábytek a doplňky, psali jsme zde.

Malba na fasádu

Pro určení vhodné barvy pro malování na fasádu je nutné vědět, jakou nátěrovou hmotou je fasáda nyní natřená. Pro malování na soudržnou fasádu natřenou některou akrylátovou fasádní barvou můžete použít např. akrylátové fasádní barvy ve vybraném odstínu. Malování na případné natření fasády vápnem nemusí vykazovat delší životnost, může docházet k odlupování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty