Co se starými cihlami? Využít se dají jen některé

 Rekonstrukce 
18. srpna 2018 16:02 / Marcela Plachá
  16
📷
5 fotografií v galerii
Většina starých cihel je nepoužitelná Depositphotos
Starých cihel je kutilům obvykle líto, přesto se s nimi mnoho vykouzlit nedá. Pouze v případě, že jsou to opravdu staré poctivé cihly zvonivky. S těmi můžete vykouzlit parádní kousky zejména na zahradu.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Kdysi dávno se vyráběly pálené, velmi kvalitní cihly. Poznáte je podle velmi vysoké pevnosti a jakési zvonivosti. Navíc mívají vyraženo číslo. Pokud ale máte doma staré nepálené cihly, je lepší je rovnou odvézt do sběrného dvora. 

Stavění ze starých cihel

Cihla je stále hojně používaný stavební materiál, hlavně pokud se jedná o náročné konstrukce (pilíře, schodišťové zdi, opěrné zdi, ochranné přizdívky). Staré cihly, které ale nejsou pálené, tedy nejedná se o „zvonivky“, jsou velmi špatně využitelné. Pokud byste z nich chtěli něco postavit, mělo by to být něco zastřešeného. Staré nekvalitní cihly se totiž často výrazně drolí a rozpadají.

Pokud z nich postavíte zídku či dílnu, určitě byste je měli udržet v suchu. Navíc vás při stavbě ze starých cihel čekají další potíže. Stavba bude poměrně pracná, vzroste vám spotřeba malty, cihly bude třeba i očistit a navíc vás čeká přemýšlení nad izolací. Ačkoli se tak zdají staré cihly jako ekonomicky výhodnější možnost, už v průběhu stavby se obvykle ukáže, že práce s nimi ekonomická není. Navíc bývají stavitelé zklamáni vzhledem – stavba ze starých cihel není tak okouzlující, jak si původně představovali. 

Výhody

Velkou výhodou cihlové stavby je tepelná akumulace. Potěšitelná je i široká škála možností tvaru budovy, protože cihly mají menší rozměry. S cihlami se snadno pracuje i v ruce a dají se dobře opracovat. Dalším plusem je jejich akustický útlum, kdy příjemně odráží zvuk. Cihly se hodí pro kombinování s mnoha dalšími materiály a mohou být proto stále zajímavým i funkčním prvkem interiéru i exteriéru. 

Staré cihly uplatníte jen těžko

Omlácené nepálené cihly využijete třeba do základů do betonu. Někteří odborníci ale varují, že cihly se do betonového základu dávat nesmí, protože narušují pevnost a celistvost základů. Nějakou dobu cihly poslouží jako orámování záhonů. Ze starých cihel můžete na zahradě vybudovat i zídku a tou opticky rozčlenit prostor. Nezapomeňte u ní každopádně na stabilní základy. Vhodnějším řešením je také zídku omítnout. Vybudovat dále můžete zajímavě působící opěrné sloupky k pergole. Poctivé pálené cihly nekloužou, ani když je namočíte, tedy se hodí i na chodníčky, ale nepálené staré cihly vlhkem velmi trpí, rozpadají se, obrůstají mechem a kloužou. Rozdrcené cihly je na zahradě možné úspěšně použít jakožto alternativu štěrku, třeba do záhonků. 

Které cihly využít

Zatímco staré nekvalitní cihly se téměř k ničemu nehodí, další jsou téměř nenahraditelné. Pokud tedy chcete budovat ze starých cihel, přesvědčte se, zda máte k dispozici již zmíněné zvonivky, nebo cihly šamotové. Tyto dva druhy cihel jsou téměř jediné, se kterými se vyplatí pracovat. Hodí se na krby, drobné stavby i chodníky. Co všechno můžete postavit ze starých pálených kvalitních cihel, jsme psali zde

Kde se vzala cihla

Cihla se jako stavební materiál používala v Asii už asi před 7500 lety před naším letopočtem. Teprve ve 12. století ale došlo k masivnímu rozšíření cihel. Největší počet cihlových gotických budov stojí v Dánsku, Německu, Polsku ale i v Rusku. Česká republika se řadí na druhé místo v Evropě v prodeji zdících cihlářských materiálů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty