Střechu přístřešku u domu pokryjete i sami. Stačí vědět, jak na to

 Rekonstrukce 
10. května 2018 15:19 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na pokrytí střechy nemusíte hned volat firmu Shutterstock
Pokud střecha vašeho přístřešku či zahradního domku volá po výměně krytiny, nemusíte hned utrácet peníze za drahou pokrývačskou firmu. Pokud použijete bitumenové šindele, zvládnete si střechu udělat i sami.

Zvláště pro velmi malé střechy, např. pro přístřešek na nářadí, vikýře, stejně jako arkýře a závětří, se nabízejí bitumenové šindele. Kompletní pokrytí střechy bitumenovými šindeli není sice časté, ale není nemožné. Pokud jste zručný domácí kutil, bitumenové šindele bez problémů položíte. Poradíme vám, jak na to. O jiných typech střešních krytin jsme psali zde.

Výhody a nevýhody

Nejzásadnější vlastnost, která bitumenovou střešní krytinu odlišuje od ostatních, spočívá v její nízké plošné hmotnosti. Jedná se přesně o 3 kg na jeden metr čtvereční. Patří tak mezi nejlehčí krytiny na trhu. Je však potřeba počítat s tím, že pod pokládku bitumenové střešní krytiny je nezbytné celoplošné bednění.

Výhody bitumenové střešní krytiny

  • Výraznou výhodou bitumenové střešní krytiny je tvarová poddajnost v obousměrné pružnosti, čímž je vhodná pro aplikaci na obloukové střechy, ale i nerovné krovy.
  • Krytinu lze aplikovat i na střechy s opravdu velmi nízkým sklonem (min 7°). Časem sice může docházet k rozlepování spojů, ale pravidelnou údržbou lze ochránit pokrývku před rozlepením.
  • Další velkou výhodou je její nízká hmotnost.
  • Bitumenovou střešní krytinu si dokážete při opravách položit i svépomocí. Navíc pro zachování patnáctileté záruky na krytinu není nutné objednávat profesionální firmu, ale jen dodržet předepsaný montážní postup, který naleznete v prospektové dokumentaci.

Nevýhody bitumenové střešní krytiny

  • Nevýhodou je u některých typů bitumenové střešní krytiny nižší životnost. Zejména v místech s dlouhodobou sněhovou pokrývkou nebo u střech s vysokým přísunem slunečních paprsků. Životnost asfaltových šindelů závisí také na umístění stavby, konkrétním typu krytiny, sklonu střechy, druhu modifikace, tloušťce materiálu a kvalitě položení.
  • Další velkou nevýhodou této krytiny je hořlavost. Uvolňuje jedovaté plyny a tavením vznikají úkapy.
  • Je důležité si uvědomit, že se na trhu objevuje velice rozdílná kvalita a trvanlivost těchto krytin. U nekvalitní krytiny může dojít například k popraskání povrchu a zadržování vody v prasklinách. V zimních měsících pak dochází po zmrznutí vody k rozšiřování prasklin a následně může dojít k zatečení vody do dalších vrstev střechy.

Návod na pokrytí střechy

Pokud se chcete pustit do pokrytí střechy bitumenovými šindeli, stačí dodržet jednoduchý postup.

Přípravné páce

Střešní konstrukce se zpravidla skládá z dřevěných desek nebo z dřevěného bednění. Než připevníte bitumenové šindele, musí být povrch střechy hladký, suchý a dobře upevněný. Na zastřešení nejdříve položte podkladní pásy. Na plochu střechy je přibíjejte vodorovně, paralelně s hřebenem střechy. Začněte dole a pracujte s překryvy o šířce 5 cm směrem nahoru. Konce podkladních pásů (položených paralelně se štítem) musí mít přesah 10 cm.

Při upevňování podkladních pásů se vyvarujte nerovností a použijte co nejméně hřebíků, abyste následně mohli pokládat šindele správně. Pokud chcete upevnit okapové lišty, namontujte je u okapů pod podkladní pásy a u střešního štítu nad podkladní pásy.

Dvakrát měř, jednou řež

Bitumenové šindele se upevňují posunuté o polovinu tabule. U šindelů pro počáteční řadu odřízněte tabule a řadu o polovinu jedné tabule zkraťte. Pro řezání lze použít např. podlahářský nůž. Počáteční řada zkrácená o tabuli slouží jako podklad pro výřezy mezi tabulemi první řady, kterou položíte podél okapu. Tato první řada nebude mít zkrácenou délku, všechny ostatní řady budou zaříznuty tak, že budou o polovinu tabule kratší než ta předchozí. Ořezy se dají použít na druhou polovinu střechy. Na hřeben střechy vykrojte jednotlivé šindele klínovitě, následně s nimi obložte hřeben.

Nyní bitumenové šindele pokládejte horizontálně tak, aby se překrývaly. Přesahy šindelů budou umístěny na konci výřezů mezi tabulemi předchozí řady. Pro lepší orientaci si můžete na podkladní pásy křídou vyznačit horizontální čáry. Hřebíky zatlučte např. pomocí pokrývačského kladiva (2 cm nad výřezy mezi tabulemi) a dejte pozor na to, aby byly zatlučeny kolmo k ploše střechy. Hlavička hřebíku musí ležet naplocho na šindeli, nesmí ale být vtlučena do materiálu. Při sklonech střechy větších než 60 stupňů použijte větší počet hřebíků. Hřebíky ale musí být aspoň 2,5 cm od kteréhokoli okraje šindelu. Kromě toho musíte při sklonu střechy větším než 60 stupňů bitumenové šindele navíc na střechu přilepit lepidlem pro bitumenové šindele. Okrajové části střechy byste měli utěsnit lepidlem na bitumenové šindele nezávisle na sklonu střechy.

Střešní hřeben, komíny

Pro pokrytí hřebene střechy použijte jednotlivé vykrojené šindele, které pokládejte dvojmo podélně na hřeben (tzv. dvojité pokládání). Šindele budete přes hřeben ohýbat a pokládat přes sebe takovým způsobem, že tabule každé následující šindele dosahuje k výřezu předchozí šindele a leží úplně na předchozí položené šindeli. Tím je hřeben kryt dvěma vrstvami bitumenu.

U svislých stěnových prvků na střeše, např. u komínů, namontujte mezi bitumenové šindele a stěnu plechy. K tomu nejdříve protáhněte podkladní pás o 10 cm nahoru na kolmou stěnu. Podobně jako u počáteční řady odkrojte tabuli šindele a přilepte na ni lepidlem na bitumenové šindele plech na tu stranu, která leží na šindeli. Tak položíte řadu po řadě vždy s plechem. Hranu plechu u stěny utěsníte dilatační lištou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve