I malou koupelnu lze proměnit v prostornou a příjemnou místnost

 Rekonstrukce 
02. února 2018 14:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I malá koupelna může poskytovat velký komfort Shutterstock
Obzvláště koupelny v panelákových bytech se potýkají s nedostatkem místa. I z malé a na první dojem nevlídné koupelničky lze ale chytrým způsobem vytvořit prostornou místnost, kde budete rádi relaxovat.

Pokud se rozhodnete s malou a stísněnou koupelnou něco udělat, chce to vše dopředu perfektně naplánovat. A pokud si sami nevíte rady, není na škodu oslovit nějakého zkušeného projektanta nebo bytového designera.

Kompromisům se nevyhnete

Pokud chcete proměnit malou koupelnu v prostornější, s největší pravděpodobností se nevyhnete kompromisu. Nejvíce místa zabírá v koupelně vana. Když se ji rozhodnete vyměnit za sprchový kout, získáte hned o něco více prostoru.

Ne každý je ale ochoten vzdát se pohodlí, kterému skýtá vana plná horké vody. Možná si ale vystačíte s menším rozměrem. Pozor také na rohové vany - ne vždy jsou zárukou úspory místa. Někdy pomůže také to, když, pokud to jde, spojíte původně oddělené WC s koupelnou. Takové řešení ale musí vyhovovat všem členům domácnosti. Záchod začleněný do koupelny lze alespoň opticky oddělit závěsem, zídkou a podobně.

Pračka

Dalším žroutem místa bývá pračka. Pokud vám to dispozice bytu dovolí, můžete ji umístit třeba do kuchyňské linky, předsíně, šatny nebo komory.

Pokud ale doma žádné vhodné místo nemáte, budete muset pořídit takovou, která zabere co nejméně místa. Ideálně s horním plněním. Nevýhodou takovýchto praček je ale menší výběr.

Úložný prostor

Co se týká vnitřního vybavení koupelny, mají dnes lidé podstatně více možností než před lety. Prakticky každý výrobce má ve své nabídce i nábytek a doplňky speciálně určené do malých koupelen. Nemusíte si tak příliš moc lámat hlavu, stačí mít svou koupelnu dobře změřenou a pak vybrat přesně to, co vám bude pasovat.

Úložný prostor ale nenabízí jen skříňka pod umyvadlo, ale i různé police. Ty můžete dát i na místa, kde by vás to normálně nenapadlo - pod strop, kolem dveří nebo nad vanu. Vhodných míst se najde spousta, chce se to jen zamyslet. Na druhou stranu není dobře, když se v zájmu získání úložného prostoru rozhodnete instalovat polici někde, kde vám pak bude permanentně zavazet.

Barvy, zrcadla a světla

Optického zvětšení prostoru získáte i osvědčenými způsoby, například vhodnou volbou barvy výmalby, šikovně umístěnými zrcadly nebo kvalitním osvětlením.

Je obecně známé, že bílá barva navodí pocit většího prostoru. Stejně dobře ale fungují i další světlé odstíny, například růžová, zelenkavá, vanilková a podobně. Nejlépe uděláte, když se při výběru obkladů rozhodnete pro jednobarevné nebo maximálně s drobným vzorem. Velké motivy se do malých prostor moc nehodí. Pokud nevíte, jak správně obložit malou koupelnu, můžete se inspirovat v našem článku zde.

Velké divy dokáže s prostorem udělat i zrcadlo. Například pokud máte umyvadlo vedle vany, zvolte zrcadlo, které bude zasahovat i nad vanu - buete sami překvapeni, jak to opticky místnost zvětší.

Pocit světla a vzdušnosti dokáže v malé místnosti navodit také osvětlení. O tomto tématu jsme blíže psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47