Při výběru vhodné sprchové vaničky hraje roli hlavně materiál

 Rekonstrukce 
06. listopadu 2017 07:50 / Pavel Suchý
  2
📷
6 fotografií v galerii
Při výběru sprchové vaničky hraje roli nejen velikost a tvar, ale hlavně materiál Internet
Chystáte se budovat novou koupelnu nebo jen zrekonstruovat starý sprchový kout? Tak to vás zřejmě nemine zamyslet se nad výběrem vhodné sprchové vaničky. Poradíme vám, na co se před koupí zaměřit, abyste pak nezaplakali nad výdělkem.

Ze všeho nejdříve si budete muset rozmyslet, zda budete chtít sprchový kout usadit přímo na podlahu nebo zda dáte přednost instalaci sprchové vaničky. Usazení na podlahu se používá především při vysokých nárocích na design koupelny. Podlaha se pouze vyspáduje jedním směrem a použije se designový odtokový kanálek. Nejrozšířenejší jsou ale sprchové kouty s vaničkou.

Na materiálu záleží

Vaničky se vyrábějí z litého mramoru, keramiky, akrylátu, kompozitního materiálu Staryl a k dostání jsou také smaltované vaničky.

Litý mramor

Litý mramor je nejkvalitnější materiál. Vaničky z litého mramoru jsou velice nízké a nepůsobí rušivě, navíc je lze vyrobit i v barvě a sladit tak s celým interiérem. Vaničky mají sílu kolem 30 mm, přitom jsou velmi pevné a stabilní - mají minimální průhyb a nosnost až 300 kg. Vaničky z litého mramoru lze podezdít, usadit na nožky s panelem nebo se dají zabudovat do země – tím vznikne prostor s bezbariérovým přístupem.

Keramické vaničky

Keramika je velmi pevný, tuhý a robustní materiál s vysokou nosností, za přijatelnou cenu.

Akrylát

Tento materiál má velmi hladký povrch s minimální možností uklouznutí a velmi dobře tlumí hluk dopadající vody, je stálobarevný.

Staryl

Kompozitní materiál Staryl je revoluční materiál s výjimečnými vlastnostmi, používaný zejména v automobilovém průmyslu. Jedná se o kompozit na bázi pryskyřice zpevněné skelnými vlákny a minerálním plnidlem. Vyrábí se vysokotlakým lisováním v kovové uzavřené formě. Výsledkem je vanička s velmi přesnými tvary a ostrými hranami, s relativně nízkou hmotností (okolo 10 kg).

Plech a smalt

Výhodou plechových smaltovaných vaniček je především jejich nízká cena a odolnost proti poškrábání.

Tvar a velikost

Sprchový kout většinou lidé vybírají hlavně podle tvaru a velikosti. Tyto parametry hrají důležitou roli především při rekonstrukci, když máte pouze omezený prostor, kam lze sprchový kout instalovat.

Tvar a velikost sprchového koutu jsou důležité také pro váš komfort sprchování. Obdélníkové sprchové kouty nabízejí většinou větší komfort než čtvercové. Plocha, kterou zaujímají, je přitom stejná. Minimální rozměry, které by měl mít sprchový kout, jsou 80 x 80 cm. U sprchového koutu jsou neméně důležité také dveře. O nich jsme psali zde.

Jak připravit prostor pro sprchový kout?

Důležité je prostor koupelny dobře odizolovat proti vodě. Je nutné použít hydroizolaci v celé výšce sprchového koutu a pod vaničkou. Sprchový kout lze pak usadit buď na vaničku, nebo na vyzděnou podlahu.

Další užitečné informace

Sprchová vanička by měla být co nejnižší, potom nepůsobí rušivě a pohodlně se do ní vstupuje.

Při výběru vaničky nesmíte zapomenout na vaničkový sifon, bez kterého se instalace vaničky neobejde.

Některé vaničky lze doplnit čelním krycím panelem, který usnadňuje přístup k sifonu.

Sprchové vaničky se vyrábějí ve stejných velikostech jako sprchové kouty, proto lze vaničky a kouty od různých výrobců obvykle kombinovat. Výjimkou jsou čtvrtkruhové kouty, kde kromě rozměru je důležitým údajem rádius, tzn. jak moc je oblý roh – nejčastější je R 550, ale můžete se setkat i s jinými typy. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod