Jak udělat z nevzhledných starých radiátorů takřka nové

 Rekonstrukce 
27. února 2018 13:52 / Marie Popelková
  3
📷
3 fotografie v galerii
Renovace starých radiátorů se vyplatí Shutterstock
Topná sezona je sice zatím v plném proudu, ale čas, kdy lidé přestanou ve svých bytech topit, se už pomalu blíží. A v tu chvíli bude ideální čas na to zrenovovat staré a nevzhledné radiátory. Trocha práce se rozhodně vyplatí - vaše topidla budu opět jako nová.

Spousta českých domácností má doma staré dobré kovové radiátory. I když ty novější jsou výrazně účinnější, není třeba se hned starých radiátorů zbavovat. Pokud se o ně budete dobře starat, mohou fungovat i déle než 20 let, mnohým lidem dokonce dobře slouží i přes půl století. Pokud přesto uvažujete o výměně, možná se vám zalíbí skleněné radiátory, o kterých jsme psali zde.

Starý radiátor je nejlepší natírat ve chvíli, kdy je zcela vychladlý, nejlépe vypnutý, tedy před začátkem nebo po skončení topné sezony. Samotné natírání je otázkou desítek minut, počítejte ale s dobou nutnou pro zaschnutí barev 8 až 16 hodin na základovou (podle typu barvy a výrobce) a dvakrát 4 až 6 hodin na zaschnutí nátěrové barvy, protože budete natírat opakovaně. Menší byt, ve kterém nejsou radiátory příliš zanedbané, tak můžete zvládnout za víkend, pro ty v horším stavu počítejte raději s jedním víkendem na místnost.

Co budete k renovaci potřebovat

K samotné renovaci starých radiátorů budete potřebovat několik věcí. Než se do práce pustíte, mějte po ruce:

  • zakrývací fólii nebo karton
  • ocelový kartáč
  • špachtli
  • smirkový papír na kov
  • pilník
  • smetáček
  • kuchyňský saponát
  • houbičku
  • krycí pásku
  • antikorozní základový lak na radiátory
  • nátěrovou hmotu určenou pro radiátory
  • míchací dřívka
  • štětec či štětku, zahnutý štětec (zárožák) či malý váleček na delší rukojeti

Dobrá barva je základ

Úspěšnost renovace závisí na výběru vhodných barev. Připravte se předem a nechte si v prodejně poradit – ukážou vám speciální přípravky určené pro radiátory, které jsou vyráběny s ohledem na vyšší teploty a tepelnou roztažnost kovů. Proto vydrží nepoškozené a v původní barvě po několik let.

Moderní barvy na radiátory jsou vodou ředitelné, „neprovoní“ vám byt a dobře se s nimi pracuje. Naopak špatně zvolené barvy mohou popraskat a měnit odstín. Volte tedy pečlivě.

I když budete renovovat jen část radiátorů, vždy v místnosti natřete všechny stejně. Různobarevná otopná tělesa nejsou hezká. Při výběru barvy volte lomenou bílou, vypadá lépe než jasně zářivá bílá.

Přípravné práce

Nejdříve zakryjte podlahu a případně i stěnu za radiátorem kartonem nebo zakrývací fólií. Prvním krokem renovace bude odstranění starého nátěru a případné koroze. Tuto fázi nepodceňujte, důkladné zdrsnění a vyčištění povrchu vám usnadní lakování a výrazně prodlouží trvanlivost nátěru.

K odstranění nesoudržných vrstev laku a rzi použijte ocelový kartáč nebo smirkový papír na kov a špachtličku – lak zdrsněte a špatná místa oloupejte a obruste až na čistý kov. Vzniknou-li na místech po oloupaném laku hrany, zahlaďte je smirkem. Na horní straně topení mohou být drobné výstupky, ty zabruste pilníkem. Oloupané nečistoty z radiátoru smeťte smetáčkem nebo vyluxujte.

Nejčastější místo koroze bývá v okolí růžice. Snažte se zbavit maxima rzi a prozkoumejte stav, zda není nutné vyměnit těsnění, nebo dokonce celý radiátor. Dále povrch radiátoru důkladně očistěte, za léta používání se na něm pravděpodobně nashromáždily různé mastnoty a další nečistoty. Použijte k tomu houbičku a běžný kuchyňský saponát naředěný vodou. Topení poté opláchněte čistou vodou.

Jak natřít radiátor

Než se pustíte do natírání dobře očištěného, suchého, hladkého, vosku a mastnot zbaveného povrchu radiátoru základním antikorozním nátěrem, oblepte krycí páskou kohout a jeho části – ty nebudete lakovat, protože musejí později zůstat pohyblivé.

Z plechovky se základní barvou si můžete pro lepší manipulaci odlít malé množství do menší nádoby. Barvu důkladně promíchejte míchacím dřívkem a poté nanášejte na podklad štětcem či štětkou, do prostorů mezi žebry a na zadní stranu topení se lépe dostanete zahnutým štětcem nebo malým válečkem na dlouhé rukojeti.

Až pokryjete základní barvou každý kousek radiátoru, nechte ji 8 až 16 hodin zaschnout. Teplota podkladu a okolí by neměla klesnout pod 10 °C a relativní vlhkost vzduchu by neměla být vyšší než 75 %, jinak bude barva schnout pomaleji.

Nepodceňte kontrolu

Po zaschnutí barvy zkontrolujte místa, na kterých jste loupali lak až na čistý kov. Pokud jsou vidět, jemně je zahlaďte smirkovým papírem a následně povrch nezapomeňte opět očistit.

Po základní barvě přichází na řadu vodou ředitelná barva, tou se doporučuje udělat dva nátěry. Začínejte natírat odzadu (směrem od zdi) dopředu. Při opačném postupu hrozí, že byste si znehodnotili již nabarvenou přední část. Po nanesení první vrstvy ji nechte 4 až 6 hodin uschnout. Postup opakujte s finálním nátěrem, opět jej nechte schnout 4 až 6 hodin. Po skončení práce veškeré nářadí a pomůcky umyjte vodou, dříve než stihne barva zaschnout. V opačném případě byste je museli vyhodit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008