Kam se sádrokartonem, který zůstal jako odpad po rekonstrukci?

 Rekonstrukce 
28. dubna 2018 11:17 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Třetina veškerého evropského odpadu pochází ze staveb a demolicí Shutterstock
Sádrokarton je oblíbený materiál používaný při rekonstrukcích i v nové výstavbě. Oceňujeme hlavně odolnost sádry vůči ohni a také to, že brání pronikání hluku. Jak ale naložit se sádrokartonem, který už dosloužil?

Udává se, že třetina veškerého evropského odpadu pochází ze staveb a demolicí. V Evropě se ročně použije více než 1 600 milionů metrů sádrokartonu. O jeho výhodách a nevýhodách jsme psali zde. Předpokládá se, že se v budoucnu u budov místo demolic, při nichž vzniká změť stavebního odpadu bez rozlišení, přejde k rozebírání objektů.

Budovy se rozloží na jednotlivé prvky a sádrokarton by se tak mohl stát jednou z hlavních druhotných surovin. Již nyní některé firmy umí oddělit ze sádrokartonu papír a prášek a v pilotních projektech se podařilo procento recyklovatelné sádry v sádrokartonech zvýšit až na 30 procent.

Sběrný dvůr, skládka či kontejner?

V tuzemsku nyní můžete stavební odpad včetně sádrokartonu odvézt do sběrného dvora či na skládku nebo si necháte přistavit kontejner a odpad odvézt specializovanou firmou. Obecně platí, že čím je odpad více roztříděný, tím lépe se ho zbavíte.

Pokud máte zvlášť cihly, sádrokarton, omítky, případně kusy armatur, bude to jednodušší, než když máte všechno smíchané dohromady. Zbavit se separovaného odpadu je také vždy levnější než směsného.

Než si ale vyberete nějakou z výše uvedených variant, zjistěte si, zda vámi vybraná instituce vůbec sádrokarton bere. Všechny odpady jsou rozděleny podle katalogu odpadů do jednotlivých kategorií. Sádrokarton spadá do skupiny stavební materiál na bázi sádry. Bohužel, ani nejmodernější typy sádrokartonu nejsou bez příměsí. Obvykle je největším problémem vysoký obsah síranů.

S čím do sběrného dvora

Některé sběrné dvory vezmou odpad bez omezení. Jinde vám ale sádrokarton nevezmou. Než ho na sběrný dvůr povezete, raději si předem ověřte, zda sádrokarton berou. Nezapomeňte si s sebou vzít občanský průkaz, abyste prokázali své trvalé bydliště, jinak budete za odložení platit. Pokud máte odpadu hodně, zeptejte se, zda sběrný dvůr nenabízí přistavení kontejneru a jeho odvoz. Taková služba se ale platí vždy.

Nehodí se na každou skládku

Opět si před odjezdem zkontrolujte, jaké skupiny odpadu daná skládka odebírá a zda je mezi nimi i sádrokarton. Pokud si na odvoz na skládku najímáte externího přepravce, chtějte potvrzení, že odpad skutečně dovezl na skládku. Nesolidní firma by jej totiž mohla vyklopit někde v lese. Uložení na skládce je zpoplatněné, cena závisí na objemu ukládaného odpadu, na tom, zda je separovaný nebo směsný a také na lokalitě.

Odpad zlikviduje i firma

Odvoz sádrokartonu vám může nabídnout i stavební firma, která pro vás pracuje. Pokud dostanete nabídku třeba na rekonstrukci, zkontrolujte, zda máte v rozpočtu položku likvidace stavebního odpadu. Ušetří vám to starosti. Další variantou je objednání firmy specializované na likvidaci stavebního odpadu. Její zaměstnanci odpad naloží a odvezou na skládku odpovídající kategorie, takže se budete muset postarat jen o zaplacení faktury. Tu nevyhazujte, může se stát, že budete muset doložit stavebnímu úřadu, jak jste sádrokarton i další stavební odpad odstranili.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve