Zdravotní křeslo je pro seniora rajský balzám

 Interier 
20. srpna 2018 17:03 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kvalitní křeslo je pro většinu důchodců nezbytné Shutterstock
Vybrat šikovné křeslo není jen tak. Možností je snad až příliš mnoho. Při správné volbě pak ale nemusíte křeslo nikdy měnit a dobře vám poslouží desítky let. Posedět si a poležet v pohodlném křesle vás zbaví stresu i napětí.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

U křesel je, podobně jako u každého nábytku, zásadní rozdíl ve velikosti, v provedení, v použitém materiálu a od toho se odvíjející ceně. Pokusíme se vám jednotlivé typy více přiblížit a poradit, jak při výběru zdravotního nebo relaxačního křesla postupovat.

Polohovatelná křesla

Polohovatelná křesla jsou velmi funkčním doplňkem každé domácnosti. Jejich pohodlí tkví mimo jiné také v možnosti polohování libovolně dle potřeby a chuti. Změny polohy pak docílíte buďto mechanicky, případně u dražších modelů i pomocí ovládání umístěného v dosahu pohodlně zapřených rukou uživatele. Ocenit tak můžete samostatně nastavitelné opěradlo zad i podložku noh. Díky tomu můžete změnit své křeslo v lehátko pomocí dálkového ovládání, což přijde vhod zejména při dlouhodobém a častém sezení.

Relaxační polohovací křesla jsou podstatně více pohodlná, než klasická křesla. Některá zdravotní křesla mají označení Wifi, což znamená, že mohou být ovládána na dálku ovladačem, který není pevně spojen s křeslem. To mohou ocenit zejména pečující osoby. 

Pro koho se hodí elektrické křeslo

Polohování pomocí elektrického ovladače ocení nejen senioři, ale i lidé s tělesným hendikepem, lidé po operacích, srdečních a mozkových příhodách. Speciálně seniorům přijde vhod funkce polohování směrem nahoru a dolů, které velmi usnadní nasedání a vysedání z křesla. Poloha pro usnadnění vstávání a nasedání funguje na principu elektrického polohování pomocí pístu. Jak vybírat relaxační křeslo jsme psali také zde.

Správná výška

Relaxační křeslo by si měl senior vyzkoušet. Dobré je křeslo nejprve zkusit nastavit do ideální požadované výšky a postavit jeho majitele před něj. Stehny by měl dosednout na sedací část a stiskem tlačítka se křeslo bude snižovat až do klasického sedu. Pro vysedání je princip opačný. Vyzkoušejte nejen vhodnou výšku a hloubku křesla, ale také obtížnost ovládání. Nezbytné je, aby se jeho uživatel cítil v křesle bezpečně. Stejně jako všichni lidé jsou jiní, tak ani naše křesla nejsou všechna stejná. A každému z nás vyhovuje něco jiného. Jiná délka opěrky zad, podnožky nebo třeba šířka mezi opěradly na ruce. Pozor dejte také na nosnosti jednotlivých křesel, které se mění podle dané polohy.

Materiál

Je samozřejmě rozdíl, jestli budete křeslo používat pouze na odpočinek pár hodin týdně, nebo ho využijete jako hlavní místo k sezení po celý den. Podle toho byste také měli vybírat materiál, což je obvykle koženka nebo textil. Látková křesla jsou více jako pohovka, celkově na sezení příjemnější a pocitově měkčí. Doporučují se pro celodenní sezení. Potahový materiál se udržuje jako u klasické látkové sedačky. Koženková křesla jsou na dosed pevnější, ale jsou hygieničtější a lépe se udržují čistá. Navíc se většina elektrických polohovacích křesel dělá pouze v koženkové úpravě.

Jednomotorová nebo dvoumotorová

Jednomotorová křesla jsou určena spíše pro klienty, kteří potřebují v křeslu jen relaxovat a nebo ležet. Není zde možnost třeba v sedě zvednout pouze nohy. Dvoumotorová jsou vhodná pro klienty, kteří jsou ještě nějakým způsobem aktivnější (práce a aktivity v sedě, sledování TV, konzumace jídla v sedě). Díky dvěma motorům máte možnost nastavit si zvlášť opěrku zad i podložku noh. To umožňuje přizpůsobit si křeslo přesně na míru podle aktuálního rozpoložení.

Další detaily

Dražší kvalitní křesla jsou promyšlená do detailu. Například podnožka u nich má jednoduše ovladatelný mechanismus, který je na rozdíl od většiny křesel vybaven naklápěcím mechanismem, který se při vstávání sklopí a tím usnadní vstávání, bez toho aby se musel nějak složitě upravovat tvar podnožky ruční manipulací. Sedák luxusních relaxačních křesel je ergonomický a povrch křesla je z dobře udržovatelného mikrovlákna. I při zachování maximální funkčnosti má takové křeslo velmi příjemný vzhled, vhodný do většiny interiérů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum