Na co si dát největší pozor při zařizování koupelny pro seniora

 Rekonstrukce 
17. srpna 2018 13:05 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Úzká koupelna bez madel je naprosto nevyhovující Pixabay
Koupelna je jednou z nejrizikovějších místností v bytě a pro starší či hendikepované je všeobecně místem častých úrazů. Při jejím zařizování proto myslete hlavně na bezpečnost – i vy zestárnete a budete potřebovat oporu a více prostoru.

Nejčastější příčinou úrazu v koupelně je uklouznutí nebo nepřekonání určité překážky, například okraje vany. Většinou jde o úrazy nohou, tedy podvrtnutí a zlomeniny. Časté jsou také poranění rukou, hrudníku, žeber nebo i páteře a hlavy. Volba správné sanity je tedy téměř životně důležitá. 

Bezpečí a pohodlí na prvním místě

Pořízení bezpečné, popřípadě bezbariérové koupelny, nezáleží ani tak na věku, jako na zdravotním stavu a pohybové způsobilosti konkrétního člověka. Navíc se kromě funkčnosti stále více lidí orientuje i na požitky a hýčkání, proto vyhledávají prostorné vany s masážními systémy apod. Poradíme vám, na co dávat pozor, abyste se v koupelně cítili dobře i v důchodovém věku, s hendikepem nebo po vážném úraze. 

Pozor na kluzkou podlahu

Na prvním místě je nezbytné snížit riziko uklouznutí, které může mít velmi vážné následky. Podlaha v koupelně musí být opatřena protiskluzovou ochranou, díky které je povrch zdrsněný a neklouže ani v případě, že je mokrý. Riziko uklouznutí hrozí i ve sprše či vaně, proto nezapomeňte na protiskluzovou úpravu i ve vnitřních částech sprchové vaničky a vany. Koberečky u vany nebo záchodu vyhoďte, nahradit je můžete protiskluzovými podložkami. Pečlivě se rozhlédněte, o co všechno se dá zakopnout – taštičky, dekorace a další překážky by seniorovi mohly způsobit nečekanou nepříjemnost. 

Umyvadlo s vykrojením

Jasné je, že i senioři a osoby se sníženou mobilitou musí mít bezproblémový přístup k umyvadlu a vodovodní baterii. K tomu se hodí umyvadla s vykrojením, díky kterému je manipulace s baterií velmi jednoduchá. Myslete také na hlubší mycí prostor. Také u umyvadla by měla být madla a vše kolem v přímém dosahu natažených paží. Je také velmi praktické, pokud se mohou starší osoby u umyvadla posadit. Všeobecně by v celé koupelně měl být dostatek madel, aby se senior mohl v každém místě chytit. Naprostou samozřejmostí je umístění madla také k toaletě, do vany nebo sprchového koutu. 

Vana

Každý má jiné požadavky, proto někomu vyhovuje spíše vana a druhému zase sprcha. Ve vaně se stává nejvyšší počet úrazů v seniorském věku. Zabránit tomu můžete použitím protiskluzové podložky přímo do vany a umístěním sedátka do vany. Sedátka se prodávají závěsná, posuvná, otočná, vložená či kombinovaná. Horkou lázeň (třeba i s bublinkami a masážními tryskami) mají sice nejen senioři rádi, ale měli by si ji užívat jen v případě, že u sebe mají někoho, kdo jim pomůže vylézt. 

Sprcha

Bezpečnější je jednoznačně sprchový kout, protože při vstupu i výstupu z něj odpadá nutnost překonávat překážky. Navíc je možné do sprchového koutu umístit sedátko (může být sklopné). Ideální je sprchový kout v úrovni podlahy s kvalitním odtokovým žlabem. Sprchový kout bez vaničky eliminuje hranu a zlepšuje přístupnost. Takový typ sprchového koutu vyžaduje použití kvalitních odtokových žlabů a optimální spádovosti podlahy, díky kterým se voda na podlaze nebude hromadit. Pokud má sprchový kout vaničku, měla by být max. ve výšce 35 mm. Praktická je termostatická baterie, díky které nehrozí nebezpečí opaření nebo puštění ledové vody a teče hned v požadované teplotě. Sprcha by měla mít dostatečně dlouhou hadici (minimálně 150 cm) – pak není nutné se během očisty složitě otáčet. 

Záchod

Ideálním nástrojem tělesné hygieny pro seniory a pohybově omezené uživatele jsou sprchové toalety, které ošetří vykonání potřeby ve všech ohledech a bez zbytečného pohybu. Ošetření je realizováno automaticky v sedě, a to nejdříve proudem teplé vody. Následně je uživatel osušen vestaveným fénem. O toaletách s bidetem jsme psali také zde.

Toaleta by měla být závěsná, což usnadňuje úklid. Pro větší pohodlí umístěte toaletu do zvýšené polohy – 50 cm (po dosednutí by měl být v koleni pravý úhel). WC prkénko může při neopatrném manipulování ohrozit prudkým pádem z výšky prsty, proto je dobré vybrat na trhu WC prkénko s automatickým pozvolným sklápěním. S vyšším věkem ubývá sil k cídění umyvadel, van, záchodů i skel sprchových koutů. Vybírejte proto sanitu s takovým povrchem, který odpuzuje vodu a tím i zabraňuje usazování nečistot a vodního kamene. O bezbariérových koupelnách jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47