Snaha šetřit za každou cenu se při stavbě domu nebo vybavení bytu může prodražit

 Rekonstrukce 
24. října 2020 12:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne vždy se vyplatí šetřit Depositphotos
Mnoho lidí, kteří staví dům, rekonstruují nebo jen obnovují zastaralé vybavení bytu, se snaží co nejvíce ušetřit. Jenže velmi často šetří na nepravém místě, jako je kvalita stavebních prací, materiály či vybavení domácnosti. Takový trend však může mít zcela opačný výsledek, zvýší se náklady na provoz, údržbu i opravy.

Snaha o stlačení ceny nebo záměna řešení za jeho levnější variantu nemusí být vždy špatná, jenže v mnoha případech je z dlouhodobého hlediska jednorázová úspora nevýhodná. Když například zvolíte nevhodné zateplení, projeví se to ve spotřebě energie, levnější materiály nebo produkty se pak zase často prodraží v dlouhodobějším horizontu, kdy se rychleji opotřebí, či mají omezenější životnost a podobně.

Snaha ušetřit se tak často promítá i do volby vnitřních materiálů a interiérového vybavení. Kámen, dřevo a sklo jsou často nahrazeny jejich ochuzenou variantou nebo náhražkami. Totéž platí i pro obklady, dlažby, sanitu a vybavení domácností, kanceláří i komerčních prostor. To vše se promítá do kvality prostředí. Mezní pak je, když se kvůli špatnému výběru může takový interiér podepsat i na zdraví.

Díl viny nesou i výrobci a prodejci

Svou vinu na tomto neblahém trendu mají i výrobci a prodejci. Každým rokem se totiž zhoršuje kvalita materiálů, které jsou k dostání na trhu, a to často způsobem, který by zákazník nečekal. Výrobek je na první pohled hezčí, vypadá lépe, ale jeho životnost je nižší. Důraz je kladen na to, aby daný kus interiéru hezky vypadal, ale bohužel dlouho nevydrží.

Je třeba vědět, kde lze šetřit

Každý odborník vám řekne, že šetřit se rozhodně nevyplatí na pevných a kvalitních základech, nosné konstrukci a podrobné dokumentaci. Naopak ušetřit můžete třeba tím, že zvolíte správný tvar domu. V tomto ohledu vítězí jednoduchý obdélníkový tvar - takový dům snadno vytopíte a má i nižší tepelné ztráty. Také předimenzované rozměry domu jsou často zbytečné a ve výsledku vás takový dům stojí více peněz. Ušetřit můžete také na levnějších interiérových dveřích, u kterých tolik nezáleží na vzhledu a materiálu. Nemalou sumu ušetříte i tím, že si část prací provedete svépomocí. Mnohdy se také vyplatí využít dotace. O tom, jaké dotace při stavbě či rekonstrukci domu můžete využít, jsme psali zde.

Pomohou moderní technologie

Kvalitu výrobků určuje nejenom materiál, zpracování, ale i samotná výroba. Zde naopak lze podle odborníků vnímat pozitivní trend, protože mohou pomoci moderní technologie, jako je umělá inteligence.

Ta totiž dokáže zejména ve velkovýrobě identifikovat kazové produkty a zajistit, že se nedostanou ke konečnému zákazníkovi. Technologii, která dokáže rozeznat anomálie a defekty na nejrůznějších materiálech a tvarech ve výrobě, vyvinula také jedna brněnská společnost. Jde o unikátní software, který dokáže pomocí umělé inteligence rozeznat očekávané i nečekané defekty na jakémkoliv povrchu a materiálu, a to bez lidského zásahu pomocí speciálních algoritmů analýzy obrazu. Dokáže tak například zajistit odhalení výrobků, které mají odchylky v rozměrech, nebo další konkrétní vady u dřevěných či lakovaných produktů, nebo například u dlažby, sanity a podobně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47