S opravou domu vám mohou pomoci různé dotace. Peníze získáte na okna i zateplení

 Rekonstrukce 
18. července 2020 13:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stát lidem přispívá na opravy domu Depositphotos
Mít dům znamená nekončící investice. Vylepšení nemovitosti však stojí obrovské peníze a ne každý je má. Řešením může být požádat stát o dotaci, část peněz tak získáte zpátky.

Někdy si můžete připadat jako v začarovaném kruhu. Rádi byste platili méně za energie, ale nemáte dost peněz na opatření, která k tomu vedou. A tak jste nuceni doslova vyhazovat peníze z okna a jen tiše závidíte sousedům, kteří výměnou oken, kotle nebo novou fasádou ušetří na provozu domácnosti nemalé finance. Řešením mohou být různé dotace. Poradíme, na co je lze letos využít.

Nová zelená úsporám

Asi nejznámější je program Nová zelená úsporám. Letos v rámci něj můžete žádat o dotaci mimo jiné na zateplení domu, výměnu oken a dveří, modernizaci vytápění, výměnu kamen, instalaci aktivního větracího systému nebo zelenou střechu. O dotace je možné žádat až do roku 2021, kdy bude toto kolo programu ukončeno a pravděpodobně bude spuštěno další. Dotace je možné získat také na výstavbu rodinných domů v pasivním a nízkoenergetickém standardu.

Výše dotace v rámci programu Nová zelená úsporám záleží na účinnosti provedených opatření (čím lépe zateplíte, tím větší dotaci dostanete) a také na výši celkové investice. Maximální podpora dosáhne 5 milionů korun a 50 % uznaných nákladů (pro rodinné domy), nebo 10 milionů korun a 20 % uznaných nákladů (pro bytové domy). Připraveny jsou také bonusy pro případ, že současně využijete také Kotlíkových dotací.

Ministerstvo životního prostředí před lety obnovilo známý a oblíbený dotační program Zelená úsporám, pozměnilo jeho název a postupně zlepšilo podmínky pro žadatele - nyní je možné dostat dotaci třeba pouze na výměnu oken, nebo na fotovoltaickou elektrárnu či na realizaci zelené střechy. Dotace v rámci programu Nová zelená úsporám mohou získat hlavně majitelé rodinných domů, program ale podporuje také výstavbu bytových domů.

Na co je možné získat dotaci v rámci Nové zelené úsporám:

  • Na zateplení obálky budovy, střechy, stropu, podlahy, výměnu oken a dveří.
  • Podporována je také výstavba extenzivních a polointenzivních zelených střech.
  • Na venkovní stínicí techniku (žaluzie, rolety, slunolamy) - ať již s ručním nebo automatickým ovládáním.
  • Na systémy pro využití tepla z odpadní vody.
  • Na výměnu neekologického zdroje tepla (spalujícího například uhlí, koks, uhelné brikety nebo mazut) a instalaci hospodárnějšího (například kotle na biomasu, tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle).
  • Na výměnu starého elektrického topení za systém s tepelným čerpadlem.
  • Na výměnu starých kamen na tuhá paliva (pokud slouží jako hlavní zdroj tepla v domě) za moderní a ekologičtější systém vytápění, jako je tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel, nebo kamna či krb na biomasu.
  • Na instalaci solárního termického systému pro ohřev vody nebo fotovoltaiky.
  • Na instalaci automatického větracího systému, který zvládá rekuperaci tepla (zužitkuje tepelnou energii odpadního vzduchu).
  • Na výstavbu rodinného domu v pasivním standardu (díky moderním architektonickým postupům, zateplení a automatickému větrání), výstavbu domu v nízkoenergetickém standardu (dům však musí mít instalován systém aktivního větrání s rekuperací tepla).

Dotace Dešťovka

Dotační program Dešťovka je určen pro vlastníky či stavebníky rodinných a bytových domů. Program lze využít na tři typy projektů, u všech platí, že výše příspěvku činí maximálně 50 % z celkových výdajů:

Zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady

Dotace je určena pro domy ve všech obcích v celé ČR. Výše podpory dosahuje až 55 000 korun.

Akumulace srážkové vody pro zalévání zahrady a splachování v domácnosti

V celé ČR mohou stávající domy i novostavby získat dotaci až 65 000 korun.

Využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové s možným využitím vody srážkové

Dotace až 105 000 korun. Fixní výše dotace se pohybuje od 20 do 60 tisíc korun v závislosti na pořízené technologii, ke které se dále přičítá 3 500 korun za každý metr krychlový nádrže. Minimální velikost nádrže musí být 2 m3. O výhodách využívání dešťové vody jsme psali v článku zde.

Kotlíková dotace

Od 1. září 2022 bude zakázán pod pokutou 50 000 korun provoz kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Stát proto přispívá na pořízení ekologičtějších kotlů částkou až 120 000 korun v programu Kotlíkové dotace 2020. Maximální výše kotlíkové dotace závisí na druhu instalovaného tepelného zdroje. Dotace se navyšuje o dalších 7 500 korun v obcích, které jsou označeny jako prioritní území.

Kotlíkové dotace 2020 spravují jednotlivé kraje, žádat o příspěvek může majitel rodinného domu s kotlem na tuhá paliva s ručním přikládáním.

Pokud výměnu kotle zkombinujete s dalšími body v programu Nová zelená úsporám, můžete uplatnit nárok na bonus ve výši 20 000 Kč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47