Nebezpečnou černou plíseň nejde smýt ani dezinfikovat. Musíte ji bezpečně a nadobro odstranit

 Rekonstrukce 
13. května 2020 09:46 / Mirka Malá
  5
📷
5 fotografií v galerii
Černá plíseň patří k těm nejnebezpečnějším a napadá plíce Depositphotos
Plíseň sice nemusí být vždy nutně nepřítel, ale kdo by ji chtěl mít doma. Pokud se ale na vaší zdi skutečně objeví, experti mají hned několik triků, jak ji bezpečně a hlavně nadobro odstranit.

Černá plíseň navíc patří mezi ty nejnebezpečnější, a je proto nutné s ní rychle zatočit. Navíc se velmi rychle šíří, takže určitě nad jejím odstraněním nepřemýšlejte moc dlouho.

Nedotýkat se a neutírat

Černá plíseň roste ve spletitém tvaru. Jde o druh křídové plísně, která při narušení uvolňuje mykotoxiny, které mohou způsobit podráždění v nose, očích a plicích. Obvykle se ji lidé snaží utírat nebo se plesnivé části zdi dotýkají, z čehož ale začnou nejen kýchat, ale může se dostavit i regulérní kašel a rýma. Pro člověka jde tedy o nebezpečnou plíseň, která při vdechování může způsobit vážné plicní choroby.

Černá plíseň roste především na vlhkých místech, tedy často ve sklepích, koupelnách a vlhkých zdech starších domů.

Plíseň neumývat ani nestříkat

Experti tvrdí, že s černou plísní není legrace. Proto vysloveně zakazují se jí dotýkat, snažit se ji setřít a dokonce nedoporučují plesnivé místo ani ošetřit protiplísňovým postřikem.

U černé plísně doporučují naopak celkové zakrytí plesnivého místa, ideálně nějakou plachtou nebo silným igelitovým materiálem, který na stěnu přichytíte lepicí páskou po celém obvodu plachty tak, aby se ani páska nedotýkala plesnivého místa. A to vše do doby, než se pustíte do samotné zdi.

Černá plíseň je totiž ta, kvůli které si budete muset zavolat firmu, pokud zrovna nevykonáváte nějaké stavařské povolání. Plesnivá část zdi se totiž musí oškrábat i s malbou až na čistou omítku a oškrábanou stěnu umýt saponátem a dezinfikovat. Následně se doporučuje vymalovat protiplísňovou barvou.

To je ale jen dočasné řešení v případě, že plíseň vznikla jako efekt vlhké, špatně izolované zdi. V takovém případě bude nutné stěnu vysekat, odstranit původ jejího vlhnutí a následně vše vyzdít, vydezinfikovat a natřít již zmiňovaným protiplísňovým nátěrem. Dále čtěte: Vyvarujte se nejčastějších chyb při odstraňování skvrn.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve