Udělejte si ze staré vany novou. Jde to i bez bourání koupelny

 Rekonstrukce 
09. ledna 2020 13:39 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
I ošklivou starou vanu lze za pár korun proměnit v novou Internet
Pořídit si novou vanu nemusí být zrovna levná záležitost, navíc jste si na tu starou už dost možná zvykli a vyhovuje vám. Pokud se však na vaší vaně projevil zub času, můžete se rozhodnout pro její opravu. Rozhodně to nevyjde tak draho, jako koupit novou.

Pokud chcete vyměnit starou vanu za novou, stojí to dost peněz a navíc často je kvůli tomu nutné zbourat půlku koupelny. Jde to přitom i levněji. Opravu staré vany můžete svěřit firmě, v některých případech zvládnete renovaci i sami. A někdy vám postačí i taková maličkost, jako je jeden citron.

Rezavé skvrny

Pokud máte plechovou vanu, na které se vytvořily rezavé skvrny, nabízí se opravdu jednoduchá oprava. Kupte si v obchodě jeden citron a pusťte se do toho.  Rezavá místa pokapejte citronovou šťávou a ta se už postará o zbytek. Pokudd by tento trik nezabral, zajděte si do drogerie pro kyselinu solnou nebo šťavelovou, chemikálii rozetřete na poškozená místa, nechejte působit a pak důkladně opláchněte. Vana bude zase jako nová. A za pár korun.

Škrábance lze přebrousit

Flintu do žita nemusíte házet ani tehdy, když je vaše vana poškrábaná nebo je někde kousek uštípnutý. V tomto případě ale musíte zvolit postup renovace podle toho, zda máte vanu plechovou nebo plastovou.

Akrylátová vana

Povrch akrylátových van lze velmi dobře brousit, takže po opravě bude opět dokonale hladká a lesklá. Pokud navíc máte kvalitní vanu s dostatečně silnou vrstvou akrylátu, můžete tento typ renovace provádět i několikrát. Vanu nejprve přebruste hrubým brusným materiálem, díky němuž odstraníte škrábance a další nerovnosti. Postupně ubírejte na hrubosti, až vanu dokonale vyleštíte. Na trhu jsou k dostání i celé opravné sady, které vyjdou kolem tisícikoruny. Renovaci ale můžete svěřit i firmě, vyjde to o pár stovek dráž než opravná sada.

Pokud má vaše vana slabou vrstvu akrylátu, i tak se s tím dá něco dělat. Existují firmy, které vám na vanu aplikují akrylátový nástřik. Jakmile vytvrdne, lze vanu opět brousit.

Plechová či smaltovaná vana

Bez pomoci nezůstanou ani majitelé ocelových van nebo van se smaltovaným povrchem. Existují firmy, které vám smaltovanou vanu opraví pomocí takzvaného studeného smaltu. Plechovou vanu můžete nechat opatřit akryátovým nástřikem. Vana bude jako nová a ještě na dotek teplá.

Vany v dezolátním stavu

Pokud je však vaše vana už v opravdu dezolátním stavu, můžete si dovnitř nechat dáát zcela novou akrylátovou vložku. Jednoduše řečeno budete mít ve staré vaně novou, plastovou.

Takto se dají opravit jakékoliv vany. Akrylátové vložky se sice vyrábějí jen v několika tvarech a velikostech, ale případná prázdná místa se vyplní tmelem. Oprava vyjde na několik tisíc korun, trvá asi půl dne a vanu pak lze znovu užívat po asi 24 hodinách. Pokud uvažujete o samostatně stojící vaně, která koupelně dodá nádech luxusu, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47