O ekologické ostrovní domy je zájem. Jsou však mimo zákon a úředníci jsou bezradní

 Rekonstrukce 
22. prosince 2019 09:32 / Marie Popelková
  7
📷
4 fotografie v galerii
Příznivcům ekologie se ostrovní domy velmi zamlouvají Internet
I do Česka začaly pomalu a jistě pronikat takzvané ostrovní domy. Jde o ekologické objekty, které si získávají čím dál více příznivců. Bohužel, český zákon na takové projekty nepamatuje a ostrovní domy jsou tak mimo zákon. Stavebníci doufají, že se to brzy změní.

Ostrovní domy jsou vnímány jako futuristická budoucnost stavebnictví. Hodně se o nich v poslední době mluví a první již u nás vznikají. Jejich principem je fakt, že nejsou napojeny na žádné sítě, ale fungují zcela autonomně, soběstačně a ekologicky. Problémem je, že na jejich vznik není připraven právní rámec a úřady si s nimi často nevědí rady.

Faktem je, že současná legislativa požaduje napojení novostavby na infrastrukturu zajišťující přístup k elektřině a vodě. Přesto se zřejmě nejedná o nepřekonatelný problém, ale dle Ministerstva pro místní rozvoj lze i za těchto podmínek stavbu ostrovního domu povolit. Legislativa by se však logicky měla postupně měnící se situaci přizpůsobovat a brát nové trendy do úvahy, aby ostrovní domy nestály mimo zákon. Stavebníci by pak nemuseli uvažovat o řešeních, která plánují napojení na stávající infrastrukturu a teprve následné odpojení.

Zákon se nepřizpůsobuje realitě

Podle progresivních stavebníků je třeba, aby se zákon přizpůsobil realitě, která jde kupředu. Stále více lidí uvažuje, že by se jim líbilo mít ostrovní nebo tzv. Off Grid bydlení. V současné době jsou ale v situaci, že se tím dostávají na samou hranici zákona a nemohou si být jisti, že svůj projekt zdárně dotáhnou. Přitom se většinou jedná o zcela ekologické a šetrné projekty.

Co je to ostrovní dům

Co je to vlastně ostrovní dům? Jedná se o relativně mladý koncept - energeticky a materiálově soběstačný a nezávislý dům, do nějž je voda přiváděna ze studny, dále recykluje dešťovou a šedou vodu, energii si vyrábí sám a odpady recykluje. Energii většinou dodávají fotovoltaické panely, tepelné výměníky v kombinaci s tepelným čerpadlem. Jednoduše a stručně se jedná o bydlení celkově nezávislé na energetických vstupech i výstupech.

Každopádně zastánci nezávislého ekologického bydlení pevně věří, že úředníci vezmou nový trend vážně a začnou začleňovat do legislativy body, které umožní ostrovním domům legálně vznikat. O ostrovních domech jsme blíže psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod