Potřebujete doma odstranit plovoucí podlahu nebo linoleum? Poradíme, jak na to

 Rekonstrukce 
07. prosince 2019 15:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Než položíte novou podlahu, je třeba se zbavit té staré Depositphotos
Pokud se chystáte na velkou renovaci bytu, pravděpodobně budete začínat od podlahy. Jestli vás čeká odstraňování staré plovoucí krytiny nebo linolea, nemusíte hned utrácet za firmu. Zvládnete to i sami.

Při rekonstrukci určitě mnoho lidí ocení, když si nějakou činnost budou schopni udělat sami, protože ušetří za profesionální firmu. Je jasné, že opravdu odborné práce je lepší svěřit zkušeným řemeslníkům, ale například likvidace staré plovoucí podlahy či linolea k takovým činnostem nepatří. Když dodržíte pár zásad, bez problémů to zvládnete i sami.

V prvé řadě ale musíte zjistit, zda je podlahová krytina k podkladu přilepená, nebo ne. Od toho se totiž odvíjí následný postup prací.

Zámková plovoucí podlaha nelepená

Pokud zjistíte, že stará zámková plovoucí podlaha není k podkladu přilepená, je její likvidace docela snadná. Pomocí malého páčidla nejprve odstraňte podlahové lišty u stěn. Postupujte opatrně, abyste si neponičili stěny.

S rozebírání podlahy začněte tam, kde původní pokládka končila. To poznáte tak, že deska bude mít odkrytou drážku. Zasuňte páčidlo za dílec a zatáhněte směrem nahoru. Jednotlivé desky by měly vyskočit z drážky.

Stejným způsobem odstraňte celou první řadu dílců u stěny. Pokračujte druhou řadou, nyní už bez páčidla. První desku v druhé řadě zatáhněte směrem ke stěně. Dílec vyklouzne z drážky a vy jej snadno vytáhnete.

Plovoucí podlaha lepená

Máte-li jednotlivé dílce plovoucí podlahy slepené lepidlem, bude likvidace o něco složitější. Na začátku postupujte stejně jako v předchozím případě, tedy odstraňte lišty u stěn a pomocí páčidla vytrhněte první desku, která byla původně položena jako poslední. Tentokrát ale dílce v řadě nevycvaknou, ale zlomí se buď ve spoji nebo uprostřed.

Změřte tloušťku první odstraněné desky a nastavte ruční cirkulárku na tuto hloubku řezu. Ruční cirkulárkou rozřežte celou plovoucí podlahu ve spojích. Části podlahy u zdi, kam se s cirkulárkou nedostanete, vytrhněte pomocí páčidla.

Chcete plovoucí podlahu znovu použít?

Možná se vám stará plovoucí podlaha nehodí na místě, kde aktuálně je, ale rádi byste ji posléze pužili v jiné místnosti. Pokud jde o lepenou podlahu, na tuto možnost rovnou zapomeňte, podlaha se totiž zachránit nedá. Pokud ale podlaha není k podkladu přilepená, je situace zcela jiná. Musíte ale počítat s tím, že zámky u použité podlahy už nebudou tak dobře držet jako u nové. Pokud vás to neodradí, musíte při demontáži postupovat maximálně opatrně, abyste zámky neulomili.

Odstraňování linolea z betonu

Pokud je PVC podlaha nebo linoleum v roli plošně nalepené na betonu, nejprve krytinu nařežte na menší 30centimetrové pásy, buď ostrým odlamovacím nožem nebo speciálním nožem se zahnutou čepelí pro řezání podlahovin.

Aby bylo linoleum ohebnější a lepidlo vespod změklo, nahřejte jej horkovzdušnou pistolí. Pak jednotlivé pásy linolea začněte od podkladu odtrhávat. Nahřívejte a odtrhávejte postupně kus po kusu. Hrany krytiny si přizvedněte špachtlí.

Pokud se vám nedaří krytinu utrhnout ručně, využijte strhávačku podlahových krytin, kterou si zapůjčíte ve specializované půjčovně nářadí.

Máte-li linoleum nebo PVC nalepené na dřevěné podlaze, počítejte s tím, že dřevěný povrch při demontáži poškodíte.

Jak na zbytky starého lepidla

Zbytky starého lepidla oškrábejte špachtlí. Aby lepidlo změklo a šlo lépe odstranit, nahřejte jej horkovzdušnou pistolí. Je-li podklad z betonu, vyzkoušejte na lepidlo nalít horkou vodu a nechat pár minut působit. Vodu použijte jen v případě, je-li podklad z betonu, nikoliv dřevěný.

Existuje také speciální odstraňovač lepidla na podlahy, který je ideální pro odstranění lepidla na linolea, PVC nebo parket. O tom, jak vybrat do jednotlivých místností nejlepší podlahu, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod