I malá koupelna může být příjemný prostor. Stačí vědět, jak na to

 Rekonstrukce 
23. září 2019 09:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Starou koupelnu je vhodné zrekonstruovat Depositphotos
Koupelna je součástí každého bytu a jde o velmi důležitý prostor. Člověk zde netráví čas jen při ranním a večerním čištění zubů, ale po náročném dni zde může nabrat potřebnou energii během koupele nebo osvěžující sprchy. A i malá koupelna se může stát perfektním místem k relaxaci a odpočinku.

Pokud máte starou koupelnu, která má už ta nejlepší léta za sebou, nebojte se ji zrekonstruovat. Investice se rozhodně vyplatí. A nejde jen o to, že vaše koupelna bude po rekonstrukci nová a krásná, ale i technologie jdou dopředu, takže dost možná díky úpravám také ušetříte nemalé peníze na provozu.

Důležité je mít představu, jak by vaše nová koupelna měla vypadat. Pokud si v tomto ohledu nejste jistí, je dobré se obrátit na profesionály, kteří vám poradí a hlavně vše navrhnou. Vám pak předloží grafický návrh, který lze ještě po vzájemné dohodě různě upravovat. Pokud si ale na novou podobu koupelny troufnete sami, klidně se spolehněte jen sami na sebe. Nezapomeňte ale na pár důležitých věcí.

Světlo dokáže divy

Pokud disponujete malou koupelnou, je vhodné se velmi pečlivě zaměřit na to, jak prostor opticky zvětšit. To se vám nejlépe povede pomocí světla.

V případě malého prostoru a dopadu přirozeného světla lze k zvětšení prostoru využít lesklých a světlých materiálů či odrazových ploch, a to nejen zrcadel. Odrazy zvětší opticky prostor a hra světla dokáže rozptýlit pocit z malého prostoru.

Při absenci denního světla v koupelně jej lze nahradit světlíkem. Pokud nemáte ani jednu možnost, nabízí se osvětlení prostoru led osvětlením ve stropě. Světla rozmístěte tak, aby při jejich rozsvícení byla rozzářená celá místnost. Snažte se o to, aby světla působila co nejpřirozeněji. Do malé koupelny pak pořiďte světlý nábytek, který rovněž opticky zvětšuje prostor.

Podlahové topení

Podlahové vytápění je určitě jasnou volbou a nemělo by v žádné koupelně chybět. Není to jen o praktické stránce věci, kdy kapky či mokré šlápoty rychle uschnou, ale jde také o komfort uživatele. Přeci jen je rozdíl, zda z teplé vany nebo sprchy šlápnete na studenou podlahu nebo na teplou. Instalace samotného vytápění je dnes už velmi jednoduchá, stejně jako regulace tepla, které jím bude proudit. Jste-li zastánci klasiky, určitě by vám v koupelně neměl chybět topný žebřík. Nejen, že na něm usušíte vlhké ručníky, ale lze jej zcela vypnout, pokud není třeba. O největších mýtech, které kolují kolem podlahového topení, jsme psali zde.

Vše dobře změřte

Pokud se do rekonstrukce koupelny pustíte sami, nezapomeňte si vše dobře promyslet a hlavně změřit. Vměstnat za každou cenu do malého prostoru sprchu, vanu, umyvadlo, wc a bidet, nemusí být optimální řešení. Ve finále totiž zjistíte, že sprcha je velká jen 70 cm, vedle umyvadla už nedáte skřínku a ani koš na prádlo. Mějte proto na paměti, že i zde platí, že méně je někdy více.

Vana se dá navrhnout do rohu - její součástí tak může být i sprcha (pomocí chránící skleněné zástěny). A bez bidetu se dneska lze také obejít. Záchod je nejlepší volit závěsný - uspoříte tím místo a také úklid bude snazší.  Ze stejného důvodu je dobré pořídit i závěsný nábytek. Co se týká umyvadla, z praktického hlediska je nejvhodnější pořídit si umyvadlo s integrovanou skřínkou.

Výběr obkladů

Dnes jsou moderní velkoformátové dlaždičky a obklady, které se hodí i do malých koupelen, protože dokáží pocitově zvětšit prostor. Dříve oblíbené drobné mozaiky a ozdobné úzké lišty jako předěly už nejsou v módě. Dlaždice mohou být nejen lesklé, ale i matné - ty jsou z hlediska údržby praktičtější.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve