Rozbily se vám žaluzie? Některé závady zvládnete opravit i sami

 Rekonstrukce 
29. prosince 2018 13:54 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Porouchané žaluzie si člověk zvládne opravit i svépomocí Depositphotos
Žaluzie jsou v českých domácnostech velmi oblíbené, ale radost vám může pokazit, když se jednoho dne na stínící technice něco pokazí. Není třeba hned panikařit a volat opraváře, některé typy poruch zvládnete opravit i sami. A za pár minut.

Běžné poruchy žaluzií vás rozhodně nemusejí znepokojovat. Poradíme vám, jak si s nejčastějšími poruchami vnitřních žaluzií poradit.

Jak se žaluzie poškodí

Žaluzie jsou obecně celkem křehké a mohou se poškodit relativně snadno. Mezi nejčastější důvody poškození patří nesprávná a neopatrná manipulace, špatné zacházení, dětské hry a jejich zvídavost, stáří žaluzií nebo špatná údržba.

Když jsou žaluzie dlouho vystaveny UV záření, některé komponenty časem zkřehnou a mohou se zničit nebo poškodit. Dobrá zpráva je, že většina závad na žaluziích nepotřebuje odborníka, zvládne to i přiměřeně šikovný kutil. A myslete na to, že životnost vašich žaluzií také prodloužíte pravidelnou péčí a čištěním.

Nejčastější poruchy žaluzií

Existují poruchy, které se na vnitřních žaluziích objevují častěji. Většinou stačí objednat náhradní díl a vyměnit jej.

Přetrhnutí ovládacího řetízku

Když se vám přetrhne řetízek, musíte žaluzii demontovat. Z horního profilu vytáhnete základovou desku a z ní vytáhnete ozubené kolečko. Vytáhnete prasklý řetízek a navlečete na kolečko nový. Řetízek spojíte spojkou a žaluzii namontujete zpět.

Prasklé vedení žaluzie

Opět musíte demontovat žaluzii. Poté prasklou silonovou strunu odjistíte a vytáhnete. Nový vodící silon navlečete odspodu postupně každou lamelou tak, jak v nich byl roztržený silon. Na spodek navlečete napínací kolíček. Poté žaluzii přimontujete zpět na okno, silon napnete a zajistíte plastovým uzávěrem. Nakonec nasadíte boční kryt.

Poškozené lamely

Tady záleží na tom, jaké lamely máte. V případě nutnosti výměny je nejlepší zavolat odborníky nebo třeba hodinového manžela, který lamely vymění.

Prevence je klíčová

Pokud chcete, aby vám žaluzie vydržely co nejdéle ve skvělé formě, myslete v prvé řadě na prevenci. Ta v tomto případě spočívá ve správné a pravidelné péči a údržbě.

Žaluziím hrozí především prach usazující se na lamelách. Na čištění lamel lze používat všechny druhy čisticích prostředků, které jsou ředitelné vodou. Nikdy nepoužívejte jakékoliv drátěnky, přípravky s drobnými částečky písku nebo organická ředidla. O tom, jak žaluzie čistit, jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod