Uspořte za vytápění. Nezateplená garáž se hodně prodraží

 Rekonstrukce 
16. října 2018 12:41 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na zateplení garáže se nevyplatí šetřit Shutterstock
Hodně lidí má k domu přistavěnou také garáž. Pokud ovšem hodláte udělat na svém domě opatření, která vám pomohou snížit výdaje na vytápění, nesmíte se omezit jen na vlastní dům. Izolovat je třeba i garáž.

Když lidé chtějí ušetřit peníze za vytápění, obvykle se na svém domě zaměří na nekvalitní okna, dveře a nezapomenou ani na izolaci fasády. Jenže pokud máte k domu přistavěnou garáž, je potřeba i tuto místnost zaizolovat.

Nízká teplota v garáži a následné vniknutí chladu do domu má za následek snížení tepelné pohody v interiéru, větší nároky na vytápění a s tím spojené vyšší náklady za energie. Navíc garáž většinou neslouží pouze jako stání pro automobil, ale také jako prostorný sklad různých věcí. Řada z nich je háklivá na změnu teploty a třeba mráz může mnoho věcí také poškodit nebo zcela znehodnotit.

Izolace garáže

Pokud se hodláte komplikacím s nezateplenou garáží vyvarovat, je třeba to řešit. Kvalitní zateplení by se měl dočkat jak vnitřní prostor, tak i garážová vrata. Snížíte tak náklady na vytápění vzniklé pronikáním chladu z garáže do domu a ochráníte vše, co v ní skladujete. Současně se uvnitř garáže vytvoří příjemné klima. Zateplit můžete jak celou garáž, tak pouze strop nebo stěny přímo navazující na stavbu. Kompletní izolace je však podstatně efektivnější.

Druhy zateplení

Na výběr je hned několik typů zateplení. Jedním z nejmodernějších zateplovacích materiálů je foukaná izolace. Pěna dokáže dokonale zaizolovat každý prostor. Práce s foukanou pěnou je navíc velmi rychlá a čistá. Existují ale i levnější řešení, například zateplení polystyrenem nebo minerální vatou.

Jak zaizolovat garážová vrata

Pokud se do zateplení garáže pustíte, musíte si rozmyslet i to, jakým způsobem vyřešíte izolaci vrat. Můžete si například pořídit sekční vrata, která se při otevírání postupně zasouvají pod strop garáže. Jednotlivé sekce jsou vyplněné polyuretanovou pěnou. Vrata od dobrých výrobců mají izolaci i mezi sekcemi, tedy v místě, které je nejnáchylnější k úniku tepla. Důležitá je i izolace po obvodu vrat a také tloušťka sekcí – ideální jsou 4 cm. O tom, jak vybrat garážová vrata, jsme psali zde.

Pokud ale nehodláte investovat do nových zateplených vrat, můžete zaizolovat svépomocí i původní vrata. Dveře nejprve řádně odmastěte a opracujte si na míru polystyren. Pak si vemte speciální montážní lepidlo pro lepení nesavých materiálů a polystyren na vrata nalepte. Stejný postup lze použít i při izolaci stěn či stropu.

Mějte ale na paměti, že do izolace garáže je důležité se pustit ještě před zimou. V mrazech by totiž lepidlo nefungovalo tak, jak má.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod