Pracovna může mít mnoho podob. Na čem při zařizování nejvíce záleží?

 Rekonstrukce 
30. srpna 2018 14:09 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Domácí kancelář má stále více lidí Shutterstock
Přibývá lidí, kteří pracují z domu nebo zkrátka potřebují mít doma svou malou kancelář. Šikovná pracovna se dá vytvořit i v malém bytě. Může být pompézní i skromná. Poradíme vám, jak si ji zařídit.

I pracovna či pracovní kout může působit decentně, útulně i dekorativně. Záleží, v jakém prostředí se vám nejlépe úřaduje. Vždy je ale dobré ji od zbytku domácnosti oddělit. I kdyby třeba jen knihovnou nebo paravánem. Kromě toho je také potřeba daleko více než na design myslet na funkčnost vybavení. 

Obvyklé chyby

Jednou z nejčastějších chyb lidí pracujících z domova je to, že neoddělují pracovní prostor od obytného. Je to i tím, že využívají mobil a notebook. Pak si svou malou kancelář přenášejí z jídelny do obýváku apod. Takové prostředí ale významně rozptyluje od práce. Navíc svou prací zasahujete do prostoru zbývajících členů rodiny a vzniká tak prostor pro hádky a konflikty.  

Stůl 

V první řadě neváhejte investovat do praktického pracovního stolu. Může být z masivu, z lamina, mít různé barvy, být skládací apod. Rozhodujícím měřítkem výběru jsou ale jeho rozměry. Záleží na tom, aby byl vhodně vysoký, široký a hluboký. Jeho rozměry přitom musíte přizpůsobit nejen tomu, jak velký prostor máte k dispozici, ale také tomu, kolik prostoru při práci potřebujete a zda máte možnost odkládat si potřebné věci i jinam.

Pokud máte na všechny své pracovní dokumenty a doplňky jen samotný stůl, rozhodně by měl být větší a neměly by mu chybět šuplíky. Stoly bývají obvykle asi 70 centimetrů vysoké, pokud ale měříte dva metry, budete se u něj krčit a vykoledujete si pěknou bolest zad. Při výběru se také ujistěte, že budete mít při práci u stolu dostatečné místo na nohy. Standardní psací stůl by měl být hluboký přibližně 80 cm. Samozřejmě záleží na tom, zda na stole budete mít malý monitor nebo naopak dva velké monitory apod. Je třeba myslet i na komfort pro vaše nohy, kterým by měl být vymezen prostor s minimální plochou 60×60 cm. Mezi hranou stolu a pevnou zarážkou, jakou je stěna nebo skříň, by měl být alespoň jeden metr.

Úložný prostor 

Police je při dostatku místa možné nahradit například textilními či kartonovými boxy v zajímavých designech anebo kontejnery na kolečkách, které se po skončení práce zasunou pod stůl a nenarušují vzhled okolního interiéru. Oblíbené je také úschovné  pracoviště. Veškeré komponenty a prvky z domácí kanceláře jednoduše schované ve skříni ocení každý, kdo chce skutečně oddělit domov od pracovního prostředí. V případě, že svou mini pracovnu zrovna nevyužívá, raději ji ukryje před zraky ostatních členů rodiny a případných návštěv. Po otevření skříně se vysune  deska stolku s klávesnicí a monitorem, nebo rovnou s celým notebookem. Otevřená dvířka slouží jako nosné panely pro závěsné police, v nichž se efektivně a přehledně uskladní veškeré nezbytné vybavení, které je tak uloženo uvnitř skříně a nehrozí, že by se vytvořil nepořádek kolem.

Police 

Pokud máte dostatek prostoru, pořiďte si také knihovnu. Někdy stačí i otevřené police se zarážkou. Výhodou je rychlá dostupnost. Ale pozor, knihy ničí prach, hřbety šisuje slunce. Řešením jsou knihovny s vitrínou nebo částečným zasklením. Největší a nejtěžší knihy dávejte do spodních polic, lehčí nahoru. Často používané knihy umístěte na dobře dostupné místo, ke kterému se pohodlně dostanete i z pracovní židle.  

Světlo 

Neméně důležité je správné osvětlení, a to jak denní, tak umělé. Nejlepší pro naše oči je přirozené denní světlo, proto je ideální umístit stůl k oknu. Ujistěte se jen, že vám při práci slunce nesvítí do monitoru a také že si při práci nestíníte rukou. Pozor dejte i na příliš silné žárovky ve stolní lampě, které zbytečně unavují oči. Zatímco světlo, které se line z vašeho centrálního osvětlení, je vhodné na úklid pracovny, lampička u stolu je přívětivější při práci – při té ruční, ale i práci na počítači. Kromě toho by lampička měla svítit stejnou nebo alespoň podobnou intenzitou jako obrazovka počítače. Oči potom tolik netrpí, i když ani tak vám za celodenní pobyt před monitorem nepoděkují. Jaké vybrat osvětlení do pracovny jsme psali také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008