Kuchyňská linka na míru. Na co si dát největší pozor?
Rozhodneme-li se pro zařízení nové kuchyně, musíme si velmi dobře rozmyslet, jaká je naše představa o její nové podobě. Nejen vizuální. Ale vědět bychom měli i to, jaké materiály chceme použít.
Peníze hrají prim
Pokud nebudeme přestavbu kuchyně dělat svépomocí, ale přizveme si k tomu specializovanou firmu, musíme mít jasnou představu o finančním rozpočtu. A dbát na to, aby nebyl překročen.
Je proto důležité toto zmínit hned na první schůzce se zástupci dané firmy. A následně s nimi probrat i další náležitosti. Mezi ty nejdůležitější patří rozhodně styl, ve kterém bychom kuchyňskou linku chtěli mít zařízenou. Ať už se rozhodneme po jakýkoliv styl, měl by v každém případě korespondovat nejen se zbytkem kuchyně, ale i celým naším bytem. Důležité je mít představu i o tvaru kuchyňské linky.
Barvy a návrhy
Od stylu se pak úzce odvíjí výběr barev, které do nové kuchyně chceme použít. Ne každá barva je vhodná pro každou kuchyň. Rovněž kombinování mnoha barev není příliš šťastným krokem. To bychom měli mít na paměti. Rozmyslet si musíme i to, kolik skříněk a dalších úložných prostorů chceme mít. Jaká bude výmalba či obklady za linkou. Kde chceme jaké osvětlení, a jaká bude k lince pasovat podlaha. Toto vše by mělo kuchyňské studio či truhlář vzít v potaz a zakreslit do plánu, který nám dá ke schválení.
Výběr materiálu
Co se týče samotného výběru kuchyňské linky, v první řadě bychom měli mít na paměti, že velmi důležitá je funkčnost. Vhodné jsou tedy dobře omyvatelné materiály, na kterých nebude „nic“ vidět. Co se materiálu týče, nejlepší je v každém případě masiv. Statná a pevná deska, se kterou se jen tak něco nestane. Povrchová úprava se provádí lakováním, patinou nebo mořením. Počítejte však s vyšší pořizovací hodnotou.
Levnější variantou je lamino. Na první pohled vypadá velmi podobně jako masiv, ale rozhodně tolik nevydrží. Cena je však výrazně nižší než u masivu. Sáhnout můžete i po deskách fóliovaných nebo lakovaných. Výhodou je jednoznačně příznivá cena, odolnost vůči teplu a vlhku, dlouhá životnost a snadná udržovatelnost. Je možné použít i vzhled přirozeného dřeva, takže deska bude vypadat velmi dobře. A snad nejpopulárnější pracovní deskou je dýha. Jde o kombinaci dřeva a hladkých ploch. Vyrábí se například z jabloně nebo ořechu. Je levnější než masiv, ale vydrží víc než lamino.
Počítejte se vším
Při plánování nové kuchyňské linky bychom měli myslet i na spotřebiče, které v kuchyni máme, případně ještě budeme chtít mít. Jako nejlepší varianta se jeví pochopitelně vestavěné. Ne do každé kuchyně však zapadnou podle našich plánů. Je proto třeba na to myslet už v prvních krocích plánování. Stejně tak je vhodné dopředu uvažovat o varné desce, kolem které bychom měli mít minimálně půl metru volného prostoru.
To samé platí i v případě dřezu. Pokud máme myčku, bohatě postačí prostor půl metru. V opačném případě pak budeme potřebovat místa více. Myslet bychom měli i na to, jak chceme mít kuchyň uspořádanou. Jinak to bude chtít levák a jinak pravák. Levákovi se bude lépe postupovat zprava doleva, pravákovi naopak.