Lešení je důležitý pomocník, bez kterého se neobejde snad žádná stavba domu

 Rekonstrukce 
08. září 2018 15:50 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lešení se sejde při stavbě i rekonstrukci domu Shutterstock
Pokud plánujete stavět nebo zásadně rekonstruovat dům, dříve či později budete s největší pravděpodobností potřebovat lešení. A kdo jednou stavěl, ví, že nejde o levnou záležitost. Navíc lešení existuje několik druhů, takže vybrat si to správné nemusí být pro laika zrovna nejjednodušší.

Dříve stavebníci využívali dřevěné lešení, to je už dnes ale k vidění jen málokde. Podle materiálu mohou být lešení ocelová, hliníková, sklolaminátová či dřevěná. Podle konstrukce a tvaru se lešení rozdělují na trubková a systémová. Lešení využijete například při zateplování domu, když budete dělat podbití pod střechou či fasádu. O tom, jak originálně pojmout fasádu domu, jsme psali zde.

Trubková lešení

Jsou to jednoduché konstrukce, které lze využít i ve výškově či půdorysně komplikovaných prostorech. Zhotovené jsou z ocelových trubek. Nosnost lešení se mě­ní přidáváním, resp. ubíráním hustoty stojek nebo jiných částí konstrukce. Při skladování zabírají minimum prostoru. Montáž a demontáž trubkových lešení je však dost náročná.

Systémová lešení

V současném stavebnictví se používají častěji než trubková lešení především pro rychlou a jednoduchou montáž či demontáž. Stavebnicové prvky zavěšené do skeletu tvoří jednotlivá podlaží systémových lešení. Mají pevnou a stabilní konstrukci, která umožňuje jejich aplikaci až do výšky 100 m. Systémová lešení lze zhotovit z dílců tyčových, plošných nebo prostorových.

Lešení z tyčových dílců

Jedná se o pomocné konstrukce, které lze poskládat do různých tvarů. Proti trubkovým lešením jsou však omezeny fixními modulovými rozměry prvků. Jejich výhodou je nižší pracnost a rychlejší montáž, resp. demontáž.

Lešení z plošných dílců

Z těchto dílců lze vytvořit pojízdné věžové lešení, případně i některé druhy podpěrných konstrukcí. Většinou se však využívají jako tzv. rámová lešení při zhotovování či rekonstrukcích fasád. Z plošných dílců se montují i pojízdná lešení, která se využívají především v interiéru. Vyrábějí se hlavně z materiálů na bázi hliníku, což výrazně snižuje hmotnost komponentů a zlepšuje manipulaci s nimi.

Lešení z prostorových dílců

Základem konstrukce jsou prostorové rámy s půdorysem ve tvaru obdélníku nebo čtverce. Jejich pevnost zabezpečuje úhlopříčné ztužení. Ukládají se na sebe na výšku a tvoří většinou podpěrné věže pod bednicí systémy. U velkých výšek lze věže mezi sebou ztužit pomocí trubkových elementů. Lešení z prostorových dílců jsou výrobně nejnáročnější, a tedy i nejdražší pomocné konstrukce. Při skladování či dopravě zabírají velký prostor. Jejich výhodou je však rychlá montáž a velká prostorová pevnost.

Lešení lze i kombinovat

V praxi se dají jednotlivé typy lešení kombinovat. Například systémová lešení z plošných dílců lze doplnit konstrukcí lešení z trubek. Kombinace těchto lešení se využívá hlavně v případě požadavků na atypickou část konstrukce (vysunuté lešení), na stabilizaci, propojení či přemostění dvou fasád ze systémového lešení atd. Komponenty obou lešení jsou kompatibilní.

Prodej nebo pronájem?

Možná budete řešit dilema, zda se vám vyplatí lešení si koupit nebo si ho jen zapůjčit. Jednoznačná odpověď neexistuje. Záleží hlavně na množství, délce stavby, ale i na tom, zda ho budete využívat i někdy v budoucnu. Pro běžnou stavbu jednoho rodinného domu se obvykle hodí spíše pronájem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod