Na montáž dveří si nemusíte zvát firmu. Zvládnete to i sami

 Rekonstrukce 
21. října 2019 12:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Instalaci dveří zvládne každý průměrně zdatný kutil Depositphotos
Chystáte se vyměňovat staré interiérové dveře za nové? Pokud chcete ušetřit peníze za firmu, proveďte si montáž sami. Když víte, jak na to, zvládne tuto práci každý průměrně zdatný kutil.

Montáž interiérových dveří není nijak extra složitá. Poradíme vám, jak na to. Než se ale pustíte do práce, nachystejte si potřebný materiál a nářadí. Zde je seznam:

  • hmoždinky
  • pěnový čistič
  • dřevěné špalíčky
  • dveře
  • cca 8 dřevěných klínů
  • montážní pěna
  • těsnící páska
  • inbusový klíč
  • vrtačka
  • 3 dveřní výztuže
  • odlamovací nůž
  • vodováha
  • svinovací metr / měřící pásmo
  • šroubovák

Začněte panty

Obložková zárubeň je dodávaná s pantem, ale pant k ní není přišroubován. Je tedy nutné, abyste kování, resp. vnitřní část pantu, nejdříve přišroubovali. Postupujte podle návodu od výrobce.

Pokud máte panty přišroubované, položte části zárubní, límcem obložky směrem dolů do tvaru písmene U. Na plochu šikmého řezu naneste bílé lepidlo a části zárubní spojte.

Na spojené části zárubní dveří do příslušných otvorů upevněte upínací výstředníky (excentry). Otáčením plastové části se tak upínací třmeny pevně napnou. Jako alternativu můžete použít i závitový šroub se zubatou maticí.

Pozor na různá specifika

Do rohů spojů na jedné straně zastrčte ocelové svorky do jedné ze dvou drážek a kladívkem zatlučte do příslušné protilehlé drážky (podívejte se do návodu od výrobce, postup tohoto kroku může mít svá specifika). Někdy jsou ocelové svorky nahrazeny vrutem, případně plastovým trnem.

Zárubeň dveří už můžete postavit do otvoru ve zdi. Panty nasaďte a napevno přišroubujte do již připravených plechů/vnitřní části pantů, a to ve vzdálenosti asi 2 mm od obložení s drážkou. Zafixujte zárubeň v horních rozích dřevěnými klínky.

Hlídejte si rovinu

Zárubeň musí mít od jakékoliv podložky vzdálenost 2 mm. Podložte ji nějakými destičkami. Pokud je pod zárubní dlažba z obkladů, tak se potom vzniklá spára vyplní silikonem.

Nyní je nejdůležitější, abyste zárubeň kolmo usadili. Použijte vodováhu na svislé části zárubně. Pokud zjistíte odchylky, musíte provést opravu. To znamená ještě jednou zopakovat usazení zárubně.

Pokud už vše sedí, vložte mezi bočnice zárubně tři rozpěry. Může to být jak kus prkna, tak speciální dveřní rozpěry, které koupíte v obchodě. Výztuže by měly být umístěny ve výšce závěsů a zavíracího plechu.

Vhodné kování

U nových dveří jsou zámky již namontovány. Vy potřebujete jen vhodné kování. Kování lze použít štítkové i rozetové. U rozetové soupravy se nejprve zafixují spodní části rozety na křídle dveří dvěma šrouby. Části rozety se smí utáhnout jen tolik, kolik je nutné, protože jinak by mohlo dojít ke stlačení zámku. Na závěr se ještě nasadí kryt. Klika se po spojení zespodu zafixuje červíkovým šroubem.

Pokud je tedy zárubeň dobře usazená a zafixovaná, zavěste dveřní křídlo a vyzkoušejte jeho funkci. Může vás vyděsit, že jste si koupili špatné dveře, a to ve chvíli, kdy zjistíte, že panty mají otvor pro usazení nahoře. Panika není na místě. Panty totiž šroubuje robot. Stačí tedy pant přetočit do správné polohy.

Pokud dveře dřou o podlahu, zkuste znovu doštelovat panty. Pokud se dveře špatně dovírají, tak je potřeba poupravit usazení zárubně ve stavebním otvoru.

Vyplňte otvory

Pokud vše sedí tak, jak má, je čas začít vyplňovat otvory, v ideálním případě dvoucentimetrový prostor mezi zárubní a zdí, a to nízkoexpanzní montážní pěnou. Vyplňujte s citem, zohledněte rozpínání objemu pěny, protože i nízkoexpanzní pěna se rozpíná. Před vyplněním prostoru mezi stěnou a zárubní montážní pěnou oblepte dveřní zárubeň na styku se zdí malířskou krepovou páskou. Tak zůstane zárubeň čistá. Po zatvrdnutí pěny lze její přebytky odstranit nožem.

Instalovat druhý díl obložky, tedy díl zakrývací, je možné hned po zaschnutí pěny. Nelze to udělat dřív, než se sundá rozpěra! Stačí obložku nasadit, zamáčknout a v případě potřeby zafixovat silikonem na několika bodech.

Nyní zavěste křídlo dveří a odstraňte výztuže. Dodatečná úprava funkčnosti dveří se provádí pomocí závěsů. Podle provedení mají závěsy různé nastavovací šrouby a umožňují nastavení jak ve vodorovném, tak ve svislém směru. Výškové nastavení se provádí na dolním závěsu a horní závěsy se jen přizpůsobují. O tom, jak nejlépe vybrat interiérové dveře, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod