Stavebnictví jde stále dopředu. Novým hitem jsou ostrovní domy

 Rekonstrukce 
01. října 2019 11:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ostrovní domy mají čím dál více příznivců Internet
Pokrok člověk nezastaví a dotýká se všech oblastí, tedy i stavebnictví. Lidé neustále přemýšlejí, jak být co nejvíce soběstační. Zřejmě i proto jsou hitem dnešní doby takzvané ostrovní domy.

Budoucnost stavebnictví se už řadu let ubírá energeticky úsporným směrem. A v této souvislosti se stále více mluví o soběstačných ostrovních domech. Jsou nabité technologiemi a chytrými řešeními, které jim pomáhají efektivně nakládat s energiemi, vstupy i odpady. Jejich principem je fakt, že nejsou napojeny na žádné sítě, ale fungují zcela autonomně.

Co je to ostrovní dům

  • Ostrovní dům je energeticky soběstačný a nezávislý na inženýrských sítích.
  • Voda je přiváděna ze studny a odpady řeší vlastní jímka.
  • Elektřinu obvykle vyrábějí fotovoltaické panely v kombinaci s akumulátorem. Jako záloha pak slouží benzinový nebo dieselový generátor.

Jako ostrovní dům se označuje taková stavba, která není připojena k distribučním energetickým sítím a veškerá elektřina je tak vyráběna i spotřebována na místě. Dům je tak nezávislý na okolních inženýrských sítích. Energii většinou dodávají fotovoltaické panely, tepelné výměníky v kombinaci s tepelným čerpadlem.

Kanalizační přípojku nahrazuje v ostrovním domě zpravidla jímka nebo domácí čistička odpadních vod, která je ekologická a relativně nenáročná na obsluhu. Vodovodní přípojku řeší vlastní zdroj vody – studna. Výhodné a v případě ostrovního domu také velmi žádoucí je používání dešťové vody. Tu lze využít na splachování toalety, případně na praní a v letních měsících na údržbu zahrady nebo mytí auta. Jednoduše a stručně se jedná o bydlení celkově nezávislé na energetických vstupech i výstupech.

Vytápění ostrovních domů

Vytápění objektu zajišťují kamna nebo kotel na dřevo či uhlí. Často se též využívá lehký topný olej nebo propan. Kotel je často napojený na akumulační nádobu, ve které se průtočně ohřívá voda. Udržení tepla závisí na těsnosti celého domu a kvalitě oken a dveří.

Elektřinu zajišťují v ostrovním domě zpravidla fotovoltaické panely. Solární elektrárna musí být dobře dimenzována a je nutné, aby obsahovala akumulátor s kapacitou v řádu alespoň několika kWh. Ten slouží jako zdroj energie pro dobu, kdy nesvítí slunce. Přebytečná elektřina vyrobená za slunných dní může rovněž ohřívat vodu v akumulačním zásobníku.

Majitelé ostrovních domů uvádějí, že snížit celkovou spotřebu energií lze i bez významné redukce životního standardu či komfortu. Výstavba takového domu ani nemusí být nákladná. Přípravná fáze totiž neobsahuje řešení povolení k napojení na inženýrské sítě a tvoření přípojek, platíte však za solární technologie a akumulátory.

První domy už fungují

Za poslední čtyři roky se v tuzemsku postavila asi stovka ať už částečně, nebo úplně soběstačných domů, i když ne zcela podle pravidel ostrovních domů. Jejich záměrem ale je i šíření této ekologické myšlenky. Některé z nich by totiž měly být pronajímány, a lidé si tak mohou vyzkoušet jejich benefity. Podle autorů je to nejlepší cesta, jak získat pro tuto vizi více příznivců. A realizátoři ostrovních domů mají v plánu i vybudování celých osad či čtvrtí.

Celkový koncept ostrovního bydlení počítá i se společnou produkcí potravin, malým chovem zvířat a sdílením přebytků elektřiny s obcí. Čtvrť pracuje se solárními panely, dřevoplynným provozem kogenerační jednotky, tepelnými čerpadly a dalšími moderními technologiemi. I proto poutá pozornost veřejnosti.

Ceny domů se značně liší

Ceny ostrovních domů se různí podle jejich vybavenosti. Pokud investujete do špičkového vybavení a progresivních technologií, může se cena vyšplhat i na 20 až 40 milionů korun za dům. Na druhou stranu lze objekt postavit i za čtyři miliony, což je už cena srovnatelná s běžným rodinným domem. O tom, jak žít ekologicky a šetrně k životnímu prostředí i v běžném domě, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008