Je lepší sáhnout po tmavé, nebo po světlé podlaze?

 Rekonstrukce 
19. prosince 2019 10:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barva podlahy ovlivní vzhled celého interiéru Depositphotos
Pokud plánujete rekonstrukci bytu nebo jej teprve budujete, zřejmě budete řešit i podlahy. Kromě volby materiálu lidé nejčastěji řeší dilema, zda zvolit světlou, nebo tmavou krytinu. Obě mají své plusy i mínusy a hlavně se každá hodí do jiného interiéru.

Každý odstín podlahy se hodí do jiných prostor, jelikož ovlivňuje celkový dojem z interiéru. Také záleží, jaké máte preference, nebo který styl bydlení se vám líbí. 

Světlé podlahy vedou

V Česku si lidé nejvíce oblíbili světlé podlahy a podlahové krytiny. Světlé dřevěné, laminátové, vinylové i jiné podlahy totiž opticky zvětšují místnost, prostor rozjasňují a působí čistě.

Světlá podlahová krytina může mít dekor laděný do teplejších, krémových, nahnědlých, ale i studenějších tónů, například do šedé, světle modré i zelenkavé.

Protiklady se přitahují

I u podlah platí, že protiklady se přitahují. Pokud máte světlou podlahu, tmavý nábytek na ní může vypadat dobře, kontrastně. Ale není to dogma. Například skandinávský styl bydlení se vyznačuje tím, že je v místnosti světlé skoro všechno, podlaha i nábytek.

Světlá podlaha místnost prosvětlí

Světlá podlaha je vhodná do malých bytů a menších místností, jelikož pak vypadají prostornější. Hodí se také do prostor orientovaných na sever, do suterénních bytů i starších domů s malými okny. Světlá podlahová krytina odráží více světla a místnost se díky ní „rozsvítí“, bude vypadat živěji.

Elegantního výsledku docílíte, když zvolíte světlou podlahu, necháte světlé i stěny a vše doplníte tmavým nábytkem nebo bytovými doplňky.

Raději se ale vyhněte kombinaci světlé podlahy a studených odstínů stěn či nábytku. Mohlo by to u vás pak vypadat jako v nemocnici.

Tmavé podlahy domov zútulní

Tmavé podlahy a podlahové krytiny volí lidé spíš více na jih od naší země. Světla a tepla mají v jižních zemích dost, proto tam tmavší podlahy využívají častěji. Tmavá podlaha má také schopnost navodit dojem útulného prostředí. Máte-li tedy prostornou a hezky prosluněnou místnost, tmavou podlahu klidně zvolte. Bude to u vás vypadat originálně a útulně. Na tmavých dekorech vynikne jejich struktura, pokud si tedy strukturovanou podlahu vyberete.

Na druhou stran ale musíte počítat s horší údržbou. Na tmavé podlaze totiž bývá více vidět prach, ale záleží na typu podlahy.

Hrátky s barevnými kombinacemi

Jak na vnímání působí různé typy kombinací podlahy, stěn a stropu?

  • Světlá podlaha + tmavé stěny + světlý strop – zvýrazňuje horizontální linie.
  • Světlá podlaha + tmavé boční stěny + světlá zadní stěna + světlý strop – zužuje, ale prohlubuje prostor.
  • Světlá podlaha + světlé boční stěny + tmavá zadní stěna – snižuje hloubku prostoru.
  • Světlá podlaha + světlé stěny + světlý strop – působí prostorně, ale příliš mnoho světlých barev vytváří dojem chladného prostoru.
  • Tmavá podlaha + světlé stěny + světlý strop – rozšiřuje místnost.
  • Tmavá podlaha + světlé stěny + tmavý strop – rozšiřuje, ale snižuje místnost.
  • Tmavá podlaha + tmavé stěny + světlý strop – působí ponuře, jako v kobce.
  • Tmavá podlaha + tmavé stěny + tmavý strop – prostor ztrácí svůj tvar, opticky se zmenšuje.

Podlaha a nábytek musejí ladit

Správně zkombinovat odstín podlahy a nábytku bývá někdy oříšek. Může se vám hodit malá nápověda: Podlaha by měla být nejlépe o dva odstíny světlejší nebo naopak mnohem tmavší než nábytek.

V českých domácnostech je často k vidění světlá podlaha a bílé stěny. Taková místnost sice navozuje dojem klidného prostředí, ale působí také trochu mdle a monotónně.

Tmavé podlahy vypadají dobře v kombinaci se světlým nábytkem a pastelově barevnými stěnami. Naopak zářivě bílé stěny se do takových prostor moc nehodí.

Světlé podlahy působí elegantně v kombinaci s tmavším nábytkem. Skvěle vynikne ve světlých, hodně prosklených a prosluněných místnostech.

Když si interiér vybavíte světlým nábytkem, docílíte klidného dojmu z prostor. Hodí se hlavně do menších bytů.

Nezapomínejte na jeden důležitý detail

Při výběru podlahové krytiny budete řešit také nákup podlahových lišt. Tento malý detail je při ladění interiéru velkým pomocníkem takže výběru lišt věnujte patřičnou pozornost.

Jestliže máte tmavou podlahu a světlé stěny, anebo naopak, můžete se řídit tímto pravidlem: Zvolíte-li podlahové lišty ve stejném odstínu, jako je podlaha, bude místnost působit prostornějším dojmem. A naopak – pokud mají podlahové lišty stejný odstín jako stěny, podlaha bude vypadat menší, než ve skutečnosti je. O podlahových lištách jsme podrobněji psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod