Využijte zimní čas k opravě zahradního dřevěného nábytku. Zvládnete to i sami

 Rekonstrukce 
06. ledna 2020 12:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy stačí malá oprava a zahradní nábytek opět slouží Depositphotos
I když je dřevěný zahradní nábytek považován za kvalitní, i na něm se projeví zub času. Na vině je zatížení, dlouhodobé vystavování venkovním podmínkám nebo jeho stáří. Využijte zimní čas k jeho opravě, na jaře bude zase váš nábytek v perfektní kondici.

Poškozený nábytek můžete odvézt ke zručnému řemeslníkovi, který vám jej dá dohromady. Zaplatíte ale za to peníze. Pokud chcete ušetřit, pusťte se do oprav sami, některé závady si totiž jste schopni opravit i sami.

Zahradní nábytek se obvykle rozbije v místech svého největšího zatížení, kritická místa tak představují klouby, nohy a podobně. V případě kloubů je to dáno i tím, že je zde materiál kvůli různým otvorům a čepům zúžen.

Nábytek rozmontujte

Ze všeho nejdříve poškozený kus nábytku rozmontujte. Dřevěný nábytek, zahradní nevyjímaje, bývá obvykle lepen a ještě kolíčkován. Pokud je problém v kolíčku, stačí starý a poškozený vyměnit za nový o stejném rozměru.

I tento na první pohled jednoduchý úkol ale může představovat problém, pokud je rozbitý kolíček v otvoru zaseknutý a nejde ven. V takovém případě jej budete muset odvrtat. Nový kolíček si můžete pořídit v každém hobby marketu, šikovný kutil si jej ale vyrobí i sám doma z kousku dřeva.

Slepit a utáhnout

Na kolíčky a na vnitřní část otvorů naneste slabou vrstvu kvalitního disperzního lepidla. Pokud můžete, spoj při schnutí zatižte nebo sevřete ve svěráku či pomocí utahováků. Lepidlo, které vyteče ven, odstraňte hadříkem ještě za mokra. Pak vše nechejte pořádně uschnout, obvkle to trvá asi dvě hodiny.

Kovová protéza

Když nejde o kolíček, ale třeba konec nohy v místech, kde je otočný kloub (čep apod.), je nejlepší vyrobit díl zcela nový. Pokud to není možné a ani pouhé slepení nebude stačit (kusy dřeva chybí nebo je materiál ztrouchnivělý), je třeba vyrobit “protézu”. Můžete k tomu použít silnější plech, jen je nutné myslet na to, že je potřeba jej řádně zajistit, nejlépe dalším plechovým protikusem. Další možnost je, pokud máte k dispozici svěrák, vyrobit “obal” konce nohy u kulaté stočením a u hranaté ohýbáním. Aby celek působil alespoň trochu esteticky, je dobré obdobný kus vyrobit i na druhou nohu, i když to není ještě potřeba.

Rozklížený nábytek

Pokud se vám některé části zahradního nábytku jen rozklížily, měli byste použít kvalitnější lepidlo, než jaké použil výrobce. Dnes jsou k dostání vynikající lepidla na bázi polyuretanu. Obdobně můžete toto lepidlo použít i na praskliny ve spojích. Naneste vrstvu lepidla a spoj zatižte nebo stáhněte ve svěráku. A opět nezapomeňte přebytky lepidla odstranit včas, tedy ještě před jeho zatvrdnutím.

Náhrada materiálu

Pokud potřebujete na svém zahradním nábytku doplnit vypadlý nebo jinak chybějící kus dřeva, je nejkvalitnější dvousložková epoxidová plastelína, která má po vytvrzení, což trvá asi 3 hodiny, velkou pevnost a může se brousit i natírat. O tom, jak udržet zahradní nábytek vyrobený z různých materiálů v dobré kondici, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod